Sexuella trakasserier: ”Hela sättet du är påverkas”

Isabelle Sundström berättar om sexuella trakasserier inom restaurangbranschen (Foto: Isabelle Sundström).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

I genomsnitt har en av fyra unga kvinnor blivit utsatta för sexuella trakasserier på jobbet. Bland de värst utsatta är de som jobbar inom restaurangbranschen.

Både intervjuer med arbetare i branschen och utredningar visar att situationen beror mycket på vilken arbetsplats du jobbar på. Offensiv har pratat med Isabelle Sundström, som har jobbat på flera restauranger och krogar de senaste åren.

Tycker du att det är vanligt med sexuella trakasserier?
– Både ja och nej. Det beror mycket på vilken krog det är. Om det öppet sent är det mycket vanligare. Egentligen är det på sätt och vis mildare mot personalen, det är värre om man själv är ute på krogen.

Vilka står för trakasserierna?
– Oftast personer som har konsumerat mycket alkohol. Jag har själv inte upplevt något från andra kollegor. Men jag vet att det ibland förekommer skämt som kan upplevas som kränkande.

Vilken form sexuella trakasserier är vanligast?
– Oftast är det i form av ord. Om någon skulle försöka sig på något fysisk åker de ut direkt. Det är också vanligt med blickar eller stämningen de har mot en.

Hur påverkas den som blir utsatt?
– Man bli tillbakadragen. Om du är en utåtriktad person normalt sätt och något sånt händer blir man försiktigt runt alla människor – även mot de som inte gör något. Man håller sig undan; hela sättet man är som människa påverkas.

Går det att försöka undvika att bli utsatt?
– Det finns inget sätt att undvika, för den som blir utsatt har inte gjort nåt fel. Däremot är det bra att ha någon att prata med på arbetsplatsen, som du känner dig helt trygg med.

Vilket stöd upplever du att arbetsgivarna ger?
– Jag har alltid fått stöd, och kunnat prata med dem eller ringa. De vill veta direkt. Om en kollega gör något ska det bli en varning och om kunder tafsar blir de portade direkt. Är det verbalt får de varningar. Det kan också vara så att någon annan får ta över ett bord om det är en obehaglig stämning.

Vad skulle kunna göras mer för att stoppa sexuella trakasserier?
– Det är svårt att svara på; som servitris är du nära, och folk dricker alkohol. Trakasserierna kommer ju mycket från de som går ut, så det handlar om att bekämpa kvinnoförtrycket och sexism i samhället i stort. Man kan inte porta alla män som ska konsumera alkohol – även om det är några av dem som får kvinnor att känna sig obekväma.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!