Simhopparen räddas av gräsrotskamp

Simhopparen räddas efter starka protester underifrån!

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

De 150 barn och unga i Bergsjön som riskerade att stå utan läxhjälp när kommunala bostadsbolaget Familjebostäder ville bygga bostäder i hyresgästernas medborgardrivna samlingslokal Simhopparen behöver inte längre oroa sig. Hyresgästernas protester räddade samlingslokalen, vilket också innebär att den lokala hyresgästföreningen får behålla sin aktivitetslokal.

Det var i april som den lokalt medborgardrivna mötesplatsen Simhopparen fick besked om att Familjebostäder ville bygga fem nya lägenheter på den plats där samlingslokalen i Hyresgästföreningens regi ligger.
Beskedet kritiserades snabbt av hyresgästerna som använder lokalen till social- och bostadspolitisk verksamhet, för möten för boende, verksamheter för barn, unga och vuxna, samt en omfattande läxhjälp. 
”Ett slag i ansiktet på vårt ideella engagemang”, kommenterade då Mahmod El Haj, ordförande för Simhopparen. 

Redan i december besökte Kristofer Lundberg och Arfi Jiriir från Rättvisepartiet Socialisterna den imponerande verksamheten på Siriusgatan i Bergsjön. Föreningen Bergsjön studiecenter bedrev då läxhjälp i Hyresgästföreningens lokal Simhopparen. 
– Den ideella föreningen har byggt upp en verksamhet med 13 lärare i form av universitetsstudenter, fem volontärer, 150 anslutna familjer och 400 barn inskrivna. De bedriver läxhjälp två dagar i veckan på Sirius och tre gånger i veckan på Rymdtorget och Slottsgatan. Det enda som håller dem tillbaka är tillgång på möteslokal, kommenterade då Kristofer Lundberg.
När den första informationen kom i april var Hyresgästföreningens första kommentar ”tyvärr det är så avtalet ser ut, Familjebostäder har rätt till detta, det finns inget vi kan göra”. 
– Men det finns alltid något att göra, kommenterar Britt-Marie Björklund, som engagerat sig för den lokala verksamheten i Bergsjön. 

Hyresgästerna gav inte upp utan strid. Den lokala hyresgästföreningen fick hjälp att agera, de fick stöd av Norra Föreningen och aktiva i 18 aprilkommittén vilka tillsammans ordnade namninsamling, möten och presskonferens. De informerade områdets hyresgäster på olika språk, höll en coronasäker protest mot Familjebostäder och segrade.
Dagarna före midsommar kom det glädjande beskedet att den medborgardrivna mötesplatsen Simhopparen får behålla sin lokal och verksamheten kan fortsätta.
– Det här visar att vi tillsammans kan göra skillnad och påverka. Kamp lönar sig, säger Pamela Möller-Ajani, ordförande i Hyresgästföreningen Norra Göteborg samt i 18 aprilkommitténs ledningsgrupp. 
– Det betyder jättemycket för hyresgästerna, säger Mahmod El Haj, ordförande i lokala hyresgästföreningen Simhopparen. 
– Det är alla ni på Siriusgatan som vunnit en stor seger. Med er kampvilja och styrka har ni vunnit. Ta med er segern i era hjärtan och minns, kom ihåg den. Tillsammans vann ni och kan göra det igen, konstaterar Britt-Marie Björklund.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!