”Simkunnighet ska inte vara en klassfråga”

Alla barn ska ha rätt till simskola och -utbildning (Foto: Kristofer Lundberg).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

På en röd banderoll i Hammarbadet i Hammarkullen står det ”Rätt att simma – simkunnighet ska inte vara en klassfråga”. Barns och ungas bristande simkunnighet har uppmärksammats i flera år av Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

Sedan 2013 driver RS:aren Kristofer Lundberg projektet Rätt att simma:
– Simkunnighet ska inte vara en klassfråga, vilket också är rubriken på vårt arbete, säger Kristofer som nu under hösten organiserar kostnadsfri simskola för 70 tjejer i Hammarkullen, i ett samarbete med Somaliska föreningen i Göteborg.
– Vi driver frågan politiskt och organiserar egen simskola på ideell basis samtidigt. Idag har vi sex stycken simskolor med totalt 100 barn i Hammarkullen, säger Kristofer. 

Riyaan Rokad Farah är 15 år. Hon är en av eleverna som Kristofer har tränat under en längre tid och har klarat sina simprov, men fortsätter att komma och slipa på tekniken och tränar livräddning. 
– Nu vill jag hjälpa till med de yngre barnen och praktiserar därför med Kristofer. Kanske kan jag själv jobba som simlärare senare, säger hon. 

Du är framför allt igenkänd för ditt politiska engagemang, men här spenderar du tiden i simhall?
– Politik handlar inte om att rösta var fjärde år, utan om att engagera sig i vardagen, att skapa förutsättningar. Att vi kan förändra förutsättningarna för barn och unga i området är i högsta grad politiskt, svarar Kristofer.  

Förutom att simkunnighet kan innebära skillnaden mellan liv och död ingår det även i skolornas läroplan. För att få godkänt betyg i idrott krävs att man kan simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.
Alla barn ska kunna simma enligt den svenska läroplanen. Men möjligheterna är inte densamma. I Göteborgs ytterområden finns inte samma ekonomiska möjligheter som i välbärgade områden, och simskolor är ofta dyra. 
Det är många föräldrar som vill boka plats inför nästa termin.
– Behovet är jättestort. Varje dag ringer minst en förälder och frågar om det finns plats för deras barn, avslutar Kristofer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!