Sjätte veckan av revolt i Iran

Det är unga kvinnor som går i spetsen för den masskamp som trots att den går in på sin sjunde vecka inte visar några tecken på att bedarra.

Den kvinnoledda massrevolten i Iran är inne på sin sjätte vecka. På universitet runt om i landet har studenter såväl som lärare hållit stormöten och protester mot säkerhetsstyrkornas närvaro på universitetsområden. Och en ökning av arbetarstrejker ger revolten fortsatt andrum.

MATTIAS BERNHARDSSON

På Amirkabir-universitetet i Teheran satt hundratals studenter i kafeterian – både män och kvinnor – och sjöng kampsånger i protest mot den lokala Basijmilisens försök att upprätthålla könssegregationsreglerna. På många skolor rapporteras att flickor sliter av sina hijaber tillsammans mitt framför säkerhetsstyrkor.
Videor från Azad-universitetet i Karaj visar hur studenter skanderar ”Detta är inte längre protester, det är början på en revolution”.
Videor från Yasouj-universitetet i sydvästra Iran visar hur studenter marscherar kring universiteten och ropar ”Vanärade Basijis, ni är våra ISIS” och ”Vi går inte till lektionerna förrän vi fått tillbaka våra rättigheter.”
Liknande protester hölls på universiteten i Mashahd, Khomeinishahr och andra städer.

I söndags gick lärare ut i en två-dagarsstrejk i många städer som toppen av den senaste veckans våg av lärarprotester på både universitet och skolor i protest mot våldet mot skolelever och studenter.
Lärare i kurdiska Marivan höll sittstrejker med plakat som ”Förvandla inte vår skola till en garnison” och ”Jag offrar mitt liv för mina studenter”.

Förutom lärare har andra offentlig­anställda och fabriksarbetare gått ut i korta punktstrejker mot regimens våldsamma attacker på protesterna.
I söndags samlades arbetare utanför grindarna till Aydins chokladfabrik i Tabriz och ropade talkörer mot regimen.
Det har också varit strejker på en större sockerrörsfabrik vid irakiska gränsen och en av de största stålfabrikerna i södra Iran, enligt Free Unions of iranian Workers.
Arbetare på Ahvaz National Steel Group har marscherat under krav på att frige 250 fängslade arbetare: ”Vi kommer att slåss, vi kommer att dö, vi kommer att ta tillbaka Iran”.

Många protester och strejker reser både politiska och ekonomiska krav. Sedan årets början har matkonsumtionen halverats som ett resultat av inflationen. Bankanställda i Teheran har i flera dagar sittstrejkat mot korruptionen i statliga Export Development Bank of Iran och krav på flera månaders outbetalda löner.
Lastbilschaufförer strejkar mot både våldet och rusande priser. Över 200 arbetare på oljeraffinaderier i Asaluyeh, Bandar Abbas, Abadan och Mahshahr har arresterats under strejkerna.

De allt fler arbetarstrejkerna ger ett andrum till revolten. Oljearbetarna har manat till industriarbetare i hela Iran att följa exemplet. Detta skulle utmana regimens makt på allvar och en injektion till massrevolt i hela det iranska samhället.■

”Kvinna, liv, frihet”: Program för att driva kampen vidare

  • Rättvisa för regimens alla offer – ställ bödlarna till svars. För en verklig utredning av morden på Jina (Mahsa) Amini, Nika Shakarami, branden i Evin-fängelset, massakrerna vid universiteten och regimens alla brott av demokratiskt valda företrädare för kamprörelsen. Omedelbart frisläppande av alla som har fängslats under kampen och alla politiska fångar samt de som regimen håller som gisslan.
  • Bilda församlingar och kommittéer som kan förena, bygga och försvara kampen och bli till den massrörelse, baserad på demokrati och solidaritet, som kan driva kampen vidare för att avskaffa klädkoder och alla repressiva religiösa lagar och få regimen på fall.
  • Trappa upp strejkerna med en generalstrejk och ett program för att få slut på allt förtryck, all diskriminering och all exploatering; kämpa för fullt kroppsligt självbestämmande och oberoende för kvinnor, hbtq+-rättigheter, för fackliga fri- och rättigheter, full kompensation för inflationen, lika lön och anständiga jobb, bostäder och välfärd för alla.
  • För en revolutionär konstituerande församling som baseras på arbetarråd och den demokratiska organisering som kampen själv formar. För ett demokratiskt socialistiskt Iran med fullständiga rättigheter för minoriteter och alla folks rätt till självbestämmande och med arbetarklassens och de fattigas fulla makt över landets rikedomar.
  • Ingen tillit till de imperialistiska makterna. Bygg solidariteten med kvinnornas och arbetarnas kamp i Iran med demonstrationer och andra stödaktioner på gator och torg, på arbetsplatser, universitet och skolor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!