Sjuhärad: Rädda ambulansvården

av RS Borås

Erik Hammar, ambulanssjukvårdare på SÄS i Borås, har startat ett Face­book-upprop mot förslaget att spara miljoner på ambulansvården i Sjuhärad. Redan har nästan 1 000 personer skrivit på. Ambulanssjukvården kan vara skillnaden mellan liv och död för någon som blir akut sjuk, då tid alltid är en viktig faktor i dessa sammanhang.

Besparingarna föreslås av den borgerliga majoriteten då SÄS dras med stora underskott. Alldeles nyss avslogs ett förslag om att avskriva de stora skulderna. 
Ett av sparförslagen är att inte ersätta ambulanspersonal om de blir sjuka. Erik Hammar oroas:
– Det värsta tänkbara är ju att när vi är färre ambulanser i drift, har vi ju svårare att nå våra patienter. Och vi har svårt att nå våra politiskt uppsatta mål redan som det är idag, säger han till P4 Sjuhärad. 
Målet är att ambulansen ska nå 90 procent av alla inom 20 minuter när det är livshotande. Inte ens i nuläget når man mer än drygt 65 procent av alla i området. 
En säker vård kräver slut på underbemanning och mer personal. Satsa på bättre villkor och arbetsmiljö så att fler orkar och vill jobba kvar inom vården.

Alliansen i landstinget har styrt i 10 år och lagt resurser på ständigt nya privatiseringar samtidigt som vården inte klarar bemanningen. Det som istället behövs är att personalen har mer ork, fler kolleger och bättre löneutveckling. 
För att detta ska bli verklighet krävs kamp. Uppropet på Facebook är ett av många initiativ som på senare år har tagits av personal, patienter och anhöriga. 
Rättvisepartiet Socialisterna uppmuntrar initiativet och stöder uppropet. På första maj deltar vi i manifestationen för att rädda vården från budgetåtstramningar och nedskärningar på Stora torget i Borås. Vi uppmanar alla boråsare att göra oss sällskap där, som en del av kampen för en upprustad välfärd på personalens och brukarnas villkor!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!