Sjuk kapitalism ger storbolag och banker rekordvinster

Nordea gjorde under andra kvartalet i år en vinst på nära 20 miljarder kronor – plus 26 procent jämfört med samma kvartal förra året (Foto: Nordea).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Hushåll och stora delar av samhällsekonomin blöder på grund av den kostnadsexplosion som inflation och ökade räntor skapat. Men storbankerna lever i den bästa av världar.

Enbart under första kvartalet i år gjorde landets fyra största banker – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – en sammanlagd vinst på 37 miljarder kronor, och andra kvartalets vinst tycks bli ännu bättre på grund av räntehöjningarna.
”Stigande räntor är goda nyheter för bankerna. Speciellt för de svenska storbankerna som ökar sina vinster i snabbare takt än banker i de andra nordiska länderna”, rapporterade SvD Näringsliv den 13 juli.
Från en redan tidigare exceptionell hög nivå ökar bankvinsterna nu i en 50-procentig takt på grund av räntechocken. För Swedbank handlar det om en vinstfördubbling.

Nordea gjorde under andra kvartalet i år en vinst på nära 20 miljarder kronor (plus 26 procent jämfört med samma kvartal förra året). Nordeas kvartalsvinst, som motsvarar årskostnaden för två medianregioner i Sverige, hade möjliggjorts av att räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – har ökat med 40 procent sedan förra året.
Det är en sanslös ökning, men Swedbanks räntenetto har ökat ännu mer – till nära 12 miljarder (80 procent) sedan början av 2022. ”Framför allt är det på inlåningen från spararna som Swedbanks vinst drar iväg ordentligt”, kommenterade SVT den 18 juli .
De allt dyrare bolånen i kombination med noll eller mycket låg ränta på sparkonton – gratispengar från spararna till bankernas ägare ­– är skälet till att bankerna aldrig har tjänat så mycket som nu.

Från en redan tidigare exceptionell hög nivå ökar bankvinsterna nu i en 50-procentig takt på grund av räntechocken. För Swedbank handlar det om en vinstfördubbling.

Det är med hjälp av statliga garantier och räddningsinsatser samt mångmiljardstöd och subventioner från Riksbanken som de svenska storbankerna har blivit Europas lönsammaste. Storbankernas vinstjakt blåste upp en fastighetsbubbla och gjorde landet till ett av de mest skuldsatta i världen, vilket nu riskerar sänka hela ekonomin. Storbankernas verksamhet och rekordvinster illustrerar hur sjukt och parasitärt det kapitalistiska systemet är.
Inte bara storbankerna tjänar mer än någonsin. Även många exportföretag gör rekordvinster på grund av den svaga kronan som såväl förbilligar de varor och tjänster som säljs till omvärlden som arbetskraften. Men det betyder också att inflationen i Sverige blir högre än i andra länder, vilket pressar upp räntorna ännu mer.

Det är genom sitt ägande av banker och storbolag som kapitalistklassen har blivit både allt rikare och mäktigare. Med nya rekordvinster ökar också klyftorna när de rikare bara blir rikare, samtidigt som hushåll och välfärd blöder och systemets alla kriser slår allt hårdare mot samhället.
För att vända denna utveckling mot ruinen krävs organisering och kamp för ett förstatligande av storföretag, banker, finansbolag och naturtillgångar, att kapitalismen avskaffas och ger plats för socialism och en demokratisk planerad ekonomi i enlighet med behov.

Socialistisk Alternativ och Offensiv säger:
• Ta omedelbart tillbaka alla de skattegåvor som har getts till rika och börsbolag. Avskaffa RUT.
• Höj skatten på kapitalinkomster, återinför arvs- och gåvo­beskattningen. Ny fastighets- och värnskatt samt höjda bolagsskatter.
• Behoven ska styra. Låt superrika, storföretag och banker betala för jobb, välfärd och bostad till alla samt för en snabb klimatomställning.
• Förstatliga banker och storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratisk planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!