Sjuka privatiseringar av vården

2008-01-16 13:10:24
Snart slipper rika barn köa på akuten. Hösten 2008 startas landets första privata barnsjukhus på Östermalm i Stockholm. ”Att sitta sex timmar i ett väntrum är fel prioritering för vissa”, förklarade överläkaren Staffan Meurling i Metro före jul. Martina ska sjukhuset heta, efter den sjuksköterska som blir en av huvudägarna, tillsammans med sin stenrika far.
Nu kan de rika också försäkra sig om världens mest avancerade strålbehandling för cancer, IMRT. Den 3 december öppnades det privata Margaretahemmet för cancersjuka i exklusiv regi av festfixaren Michael Bindefeldt i Knivsta, intill Arlanda. Förutom rika svenskar räknar det nya börsföretaget Rayclinic att med sin strålande affärsidé kunna locka förmögna patienter från Sankt Petersburg, Baltikum och Mellanöstern. För mellan 50 000 och 150 000 kronor per behandling är Rayclinic generöst nog att erbjuda platser även till de landsting som är beredda att betala.
Med drastiskt ökade vinster, chefslöner, bonusar, aktieutdelningar och borttagen förmögenhets- och fastighetsskatt är det nu ett mindre problem än någonsin för villafolket i Djursholm, Danderyd, Östermalm och Lidingö att teckna dyra privata sjukförsäkringar både för sig själva, sina företags nyckelpersoner och sina barn.
Redan innan Reinfeldt tillträdde hade antalet privata sjukförsäkringar för nya gräddfiler till den bästa vård som kan köpas för pengar fördubblats på fem år, från 140 000 till närmare 300 000 stycken.
Fortfarande finns det i Sverige, till skillnad från den verklighet i USA som gisslas i Michael Moores senaste pärla, Sicko, en hygglig vård för dem som bara betalar skatt – med ett skamligt undantag för de papperslösa. Men klasskillnaderna i kvalitet och tillgänglighet till de låg- och medelinkomsttagare som tvingas nöja sig med en vård som snart kan nedklassas till en slags ”offentlig grundtrygghet”, kan snart bli dramatiska. Liksom i USA är det också, som en produktchef i Trygg Hansa säger till Metro, ”en huvudregel” i de privata försäkringarna ”att man inte omfattas av skydd för sjukdomar som man har när man kliver in i försäkringen”. Utanför ställs också barn med kroniska sjukdomar och allergier.
Och ju fler som är beredda att betala för privata försäkringar, desto färre välbeställda kommer att vara beredda att betala skatt till en väl fungerande vård för de sämre lottade.
Privata vårdförsäkringar är bara toppen på det isberg av privatiseringar som snabbt växer. I strid mot sitt löfte i valet om att inte privatisera akutsjukhus, den enda punkt där för övrigt socialdemokraterna tagit strid när det gäller vårdens privatisering, har Reinfeldt avskaffat stopplagen för privatisering av akutsjukhus.
Även i den offentligt finansierade vården öppnas allt fler gräddfiler för de rika. Och ju fler privata sjukhus det blir i stil med Capio Sankt Görans sjukhus i Stockholm, desto mer ges svängrum för privata gräddfiler.
Under öronbedövande tystnad från den så kallade oppositionen går vårdens och omsorgens privatisering i särskilt Stockholmsregionen, med spridningseffekter i hela landet, rasande snabbt. En snabb privatisering av vårdcentraler, hemtjänst och äldreboenden sker redan i hela landet.
Nu krattas manegen ytterligare genom Vårdval Stockholm. I den individuella valfrihetens namn ges mindre pengar till vårdcentraler i utsatta förorter än till innerstadens fler unga och relativt friska med korta besökstider. De senare är de privata vårdcentralernas lönsammaste kunder. När marknaden får styra etableras fem nya vårdcentraler på Kungsholmen. Samtidigt läggs flera närakuter ned och de enda vårdcentraler som finns i ytterområden som Jordbro och Fittja, berövas 30 procent av sin budget.
Trots redan full etableringsfrihet inom tandvården, har landstingsstyrelsen i Stockholm nu även, utan hänsyn vare sig till personalen eller vårdkedjan, gett klartecken till ”avknoppningar” även från Folktandvården. Intresset är störst bland de lönsammaste mottagningarna i stan.
Må det uppror som startats till försvar för allmännyttans hyresrätter snart också omfatta vården!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!