Sjukhusdirektören borta – vårdkrisen kvar

Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson (bilden) har avgått, men bristen på personal & vårdplatser kvarstår. (Foto: Anders Alm, Maria Fäldt)

Av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Förra veckan tvingades Region Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson avgå efter massiv kritik, bland annat krävde 174 läkare hennes avgång i ett brev där de beskrev ett ”icke fungerande ledarskap, som under lång tid varit ovilligt och oförmöget att ta itu med och åtgärda de växande problemen med både arbetsmiljö och patientsäkerhet”.

– Regiondirektören har kört i diket och dragit med sig sjukvården. Regiondirektören har sparat en massa pengar men folket som behövs är inte kvar, summerade överläkare Ola Wulf vid Gällivare sjukhus (SVT den 27 juni).
Personalkrisen inom alla delar av vårdkedjan är dock kvar och varje dag far norrbottningar illa av hur politikerna länge har behandlat vården.
Att regiondirektören, och hennes bulldozertaktik för att tvinga igenom nedskärningar, bara är symptom på huvudproblemet visas av det kraftiga beröm hon fick av den politiska ledningen vid sin avgång.
– Anna-Stina har gjort ett fantastiskt arbete, sa regionrådet Linda Frohm (M) på pressträffen efter regiondirektörens avgång, medan Nils-Olov Lindfors (C) mer eller mindre rakt ut sa att personalens larmrapporter från de senaste veckorna var lögner:
– Vi har en fantastisk sjukvård men det målas upp som att sjukvården är i förfall, men så är det icke.

Institutionen för vård och omsorg (IVO) har dock en annan syn och hotar med kraftiga viten om man inte får fram fler vårdplatser till bland annat Sunderby sjukhus (läs även artikeln på sid 12 om motsvarande krisläge i fler regioner). Nyligen rapporterades att alla cancer­operationer i Norrbotten som kräver vårdplatser efteråt ställs in.
I veckan rapporterade Norrmedia om hur föräldrar betalat 38 000 kronor för en diagnosutredning för sitt barn vars skolgång var en pågående katastrof. De ansåg att sonen skulle fara allt för illa av att vänta många månader i kön hos Barn- och ungdomspsykiatrin.
Samtidigt har akutpsykiatrin på Sunderby sjukhus byggts ut, men lokaler står tomma i brist på personal. De planerade 34-38 vårdplatserna har under lång tid varit 24, men överbelagts upp till 28. Nu väntar ytterligare nedskärningar till 20 platser.
– Vi ligger på 26-27-28 inneliggande patienter hela tiden, vem ska vi prioritera på akutpsykiatrin? Vi är den sista utposten, säger en läkare.

Vid presskonferensen om regiondirektörens avgång meddelade den styrande alliansen av ”Sjukvårds”-partiet, Moderaterna och Centerpartiet att 20 miljoner kronor ska satsas på att tillskapa fler vårdplatser vid Sunderby sjukhus.
– Det är ingenting jämför med de 700 miljoner kronor som de skurit ned, och det ackumulerade överskottet senaste tre åren på 3,2 miljarder kronor. Det är ”vinster” som bokstavligen skapats på människors lidande, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Personalkriserna är inte heller isolerade till Sunderby sjukhus. Vid akuten på Gällivare lasarett är det upp till ett dygns väntetid och personalen tvingas till 12,5-timmarspass i sommar för att kunna få ut någon semester – efter att 316 pass inte var täckta inför semestern. IVO har också nyligen fått en anmälan om att en patient som ringt 112 och placerats i ett ”virtuellt väntrum” i väntan på ambulans hunnit avlida innan ambulans kom fram – enligt anmälaren är det vanligt att patienter i ”virtuella väntrummet” försämras i väntan på ambulans.
– Det finns inga andra lösningar än att öppna plånboken – kraftigt förbättrade löner och arbetsvillkor i vården, på så sätt kan man locka tillbaka alla som slutat, få fler att utbilda sig och höja bemanningen, vilket är absolut nödvändigt för en dräglig arbetsmiljö och för att lösa personalkrisen, säger Jonas Brännberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!