Sjuksköterskor kräver 5 000 kr mer i ingångslön

2008-02-20 13:08:21
LÖNER I ett upprop kräver 400 sjuksköterskor i Västerås 5 000 mer i ingångslön. Om de inte får en rejäl löneförhöjning är de beredda att strejka.
Sjuksköterskors löneläge har halkat efter. Efter tre års utbildning tjänar en sjuksköterska 18 000 kronor i månaden och har därefter en blygsam löneutveckling, genomsnittslönen ligger på 20 500 kronor i månaden.
I Västerås riktar sig också missnöjet mot Vårdförbundet. De menar att medlemmarna har förlorat på att förbundet satsar på lokal lönebildning. Vårdförbundet är också ett av de förbund som hårdast drivit på för individuella löner.
Sjuksköterskornas högste chef, landstingsdirektör Rolf Forsström, anser dock inte att sjuksköterskorna ska ha mer än 3 procent. Själv hade han en löneökning på 50 procent, påpekar TV4-Nyheterna den 13 februari. I samma inslag intervjuades sjuksköterskan Karolina Sivert:
– Vi måste strida och vi kommer att göra det.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!