Sjuksköterskor säger upp sig i Lund i protest mot dålig arbetsmiljö

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sjuksköterskorna har under flera års tid slagits för bättre löner, arbetsmiljö och arbetsvillkor. Olika typer av protester har förekommit, bland annat massuppsägningar och demonstrationer. 
Samtidigt som de olika landstingen försämrar sjukvården genom nedläggningar av vårdavdelningar, minskar personaltätheten på sjukhusen och försöker hålla nere lönekraven från de anställda fortsätter man privatiseringarna av sjuk- och hälsovården. 
Fler och fler områden inom sjukvården överlåts till privata vårdföretag och skatte­miljoner överförs till aktieägare i olika vårdföretag eller riskkapitalbolag. 
En stor del av sjukvården utförs dessutom av personal från olika bemanningsföretag som kan håva in pengar från den offentliga vården.

Nu har sjuksköterskorna på Gynekologen på SUS i Lund sagt upp sig i protest mot den dåliga arbetsmiljön. 14 av 24 sjuksköterskor kommer att sluta om ingen förändring sker innan slutet av sommaren.
Uppsägningarna har skett efter en lång tid av stress på grund av underbemanning, dubbla arbetspass och överbeläggningar på avdelningarna. Under sommarmånaderna ökar stressen ytterligare på grund av neddragning av antalet vårdplatser, vilket leder till ännu större överbeläggning på avdelningarna.
Vårdförbundets huvudskyddsombud Leena Keränen säger till tidningen Vårdfokus att arbetsmiljön har varit pressad under en längre tid och att sjukhusledningen inte har gjort tillräckligt för att lösa detta. 

De sjuksköterskor som nu har sagt upp sig gör detta i protest mot underbemanning, stress och hög sjukfrånvaro. Man kräver en rimlig arbetssituation med mer personal, ett slut på dubbla arbetspass, nytt schema och slut på överbeläggningarna.
Sjukhusledningens svar hittills har varit att dra ner på antalet vårdplatser ytterligare, vilket har lett till ännu större överbeläggning och ännu flera dubbla arbetspass för personalen. Sjukhusledningen har också sagt att man eventuellt kommer att använda sig av bemanningsföretag för att lösa situationen.
Nu vill Vårdförbundet ha ett snabbt svar från sjukhusledningen om hur de tänker lösa situationen, annars kommer man att gå vidare till Arbetsmiljöverket. Om ingenting händer kommer de 14 sjuksköterskor som har sagt upp sig att sluta efter sommaren.

Rättvisepartiet Socialisterna stöder sjuksköterskorna i sin kamp för bättre arbetsvillkor. För att lyckas måste de olika vårdfacken tillsammans mobilisera sina medlemmar mot nedskärningarna inom vården, mot privatiseringarna av sjukvården och för bättre löner och bättre arbetsmiljö. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!