Sjuksköterskor, stå på er!

2008-04-16 15:43:03
”Sjuksköterskestrejken är samhällsfarlig”, är arbetsgivarnas mantra som upprepas i media just nu. I ett pressmeddelande kräver landstinget i Västerbotten att Vårdförbundet minskar sitt varsel.

– Arbetsgivaren kan lätt undvika strejken genom att betala oss anständiga löner, svarar fem sjuksköterskeelever på Vårdhögskolan i Umeå.
Strejkvarslet innebär att man går ner till så kallad sommarbemanning på operationsavdelningarna i Skellefteå och Lycksele. Något mindre blir bemanningen i Umeå, där också röntgenverksamhet och blodgivning påverkas.
– Arbetsgivaren har alltid utnyttjat det faktum att en eventuell strejk drabbar patienterna, säger Rebecka Eriksson.
– Samhällsfaran uppstår för att arbetsgivaren inte vill gå med på våra krav, säger Siri Olsson.
De politiker som styr landstinget, i Västerbottens fall socialdemokraterna, har i detta skarpa läge hållit tyst, trots sjuksköterskornas behov av stöd.
Eleverna menar att anklagelsen om samhällsfara visar att samhället inte kan klara sig utan sjuksköterskornas arbete. Å andra sidan vill arbetsgivaren inte betala mer än 18 000 kronor i ingångslön för en nyutexaminerad sjuksköterska.
– De låga lönerna leder på sikt till att färre kommer att vilja vidareutbilda sig, säger Bim Lindgren.
– Det är bra att facket äntligen vågar använda strejkvapnet, avslutar Rebecka Eriksson.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!