Ska det kallas ”medling”?

Medlingsinstitutet och dess chef Irene Wennemo (S) tänker mest på det lönenedpressande ”märket” (Foto: PMAGI / Linnea Carlsson).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Återigen sluter den statliga myndigheten Medlingsinstitutet upp bakom arbetsgivarna. Det är långt ifrån första gången. Medlingsinstitutet är inte alls så opartiskt som namnet försöker göra gällande – långt därifrån.
Denna gång går Medlingsinstitutet arbetsgivarnas ärende och angriper Byggnads för att man vill förlänga avtalet till sista november och inte den sista oktober som andra fackförbund. Detta motsätter sig byggarbetsgivarna (Byggföretagen) och Svenskt Näringsliv, som påstår att facket har riktat ”ett osäkrat vapen mot oss” (Byggföretagens Mats Åkerlind i radions Ekot den 4 juni).
Men skälet till Byggnads ställningstagande är att om avtalet går ut som arbetsgivarna vill skulle eventuella stridsåtgärder bryta ut mitt under julhelgen då all byggnadsverksamhet ligger nere, vilket skulle försvaga fackets förhandlingsposition.
Detta ogillas i högsta grad av Medlingsinstitutet och dess chef Irene Wennemo, socialdemokrat och som tidigare varit bland chefsutredare på LO, som i ett annat inslag i Ekot den 4 Juni säger att: ”Vi har inte varit med om, sedan den här myndigheten bildades, att ett etablerat fackförbund inte vill sluta ett kollektivavtal med fredsplikt”.

I en skarp kommentar till detta skriver den förre LO-juristen Kurt Junesjö i Arbetet den 25 Juni: 
”Att en statlig myndighet då angriper Byggnads grundlagsskyddade rätt är allvarligt. Och att påstå att Byggnads agerande skulle vara avvikande från normal praxis är okunnigt och osakligt. Att MI återigen öppet ställer sig på arbetsgivarens sida, trots JO:s kritik, gör att tilltron till myndigheten som opartisk medlare allvarligt skadas. Wennemo redovisar inte det egentliga skälet för sitt arbetsgivarstöd, nämligen omsorgen om det så kallade märket (kursiverat i texten).”
Omsorgen om det lönenedpressande ”märket” har alltid förenat Medlingsinstitutet med arbetsgivarna. Det var exempelvis därför som Medlingsinstitutet beslutade att skjuta upp Byggnads strejkvarsel i två veckor år 2013. Det var ett sabotage av kampen som fick Byggarbetsgivarna att jubla och skåla.
Medlingsinstitutet ogillar stridbara fack så mycket att man helt ställde sig på arbetsgivarnas sida i Hamnarbetarförbundets långa strid för avtal, en strid som slutade i seger ifjol.
• Lägg ned Medlingsinstitutet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!