Ska inte unga kunna skaffa sig ett boende?

Cesar Andersen Lindholm om hur hårt den nuvarande bostadspolitiken slår mot ungdomar.

av Cesar Andersen Lindholm // Artikel i Offensiv

Med den kollapsande bostadssituationen idag är bostadsfrågan ett hett ämne. Medan fastighetsbolagen med regeringen i ryggen tänker ut nya sätt att maximera sina vinster lämnas vi andra med frågan om hur vi ska få tak över huvudet för natten. En hemsk obalans som inte bara drabbar den vuxna arbetargenerationen, utan även unga, vars rätt och möjlighet till bostad kan vara livsavgörande.

Bostadsfrågan kan ha stor påverkan på många av de beslut man fattar. Kanske kan möjligheten till lägenhet i Luleå vara avgörande för om du läser den där kursen du så gärna vill gå eller inte. Den där kursen som skulle lägga grund för så många framtida jobbmöjligheter och vara till så stor fördel på sitt cv. Eller kanske till och med en kurs du måste ha läst för att kunna jobba inom din drömbransch?
Visst kan bostad också vara avgörande för hur självständig du blir som vuxen. Om du själv kan klara av alla de där sakerna som dina föräldrar så snällt gör åt dig så länge du bor hemma. Som de tyvärr inte alltid kommer att kunna. Eller de där sakerna som dina föräldrar inte har haft möjlighet att göra för dig, eftersom de har haft så fullt upp. Som du kanske äntligen skulle ta tag i att lära dig om du skaffade ett eget boende.

Förhållande(n) är en sak som inte bara positivt kan påverka ditt eget mående, utan också i det långa loppet vara väsentligt för om du bestämmer dig för att skaffa barn eller inte. Att skaffa barn är svårare att göra om du bor med dina föräldrar. Men du kanske också måste flytta hem­ifrån för din fysiska hälsa. Till exempel om du är en av de i genomsnitt 7,000 ungdomar per år som utsätts för våld i hemmet (enligt bra.se, 2021). Eller om det är din psykiska hälsa som är i fara. Exempelvis att dina föräldrar eller andra i hemmet psykiskt anstränger dig, pressar dig, eller på annat sätt sårar dig. Det är saker som man måste ha möjlighet att komma ifrån.
Trots de här förutsättningarna och konsekvenserna som dagens bostadspolitik har är planerna på att vända utvecklingen praktiskt taget icke-existerande från etablissemangets politiker och systemet. Tvärtom kommer hot som det om att införa marknadshyra, som svart på vitt är en fortsättning av den kapitalistiska bostadspolitiken.

Vi behöver slå oss samman för att få ändring på bostadspolitiken och rädda den unga generationens framtid. Är du ungdom och inte politiskt aktiv, tveka inte för att aktivera dig. Men även från oss aktiva krävs ökat engagemang och driv i just den här frågan. Nu närmast behövs bred och enad kamp i kampanjen Nej till marknadshyra. Men även långsiktigt behövs det en socialistisk kamp inom alla områden för att sätta stopp för bostadsbristen och överpriserna: Så länge vi har kapitalism tillåts orättvisor, och så länge orättvisor tillåts är en rättvis bostadspolitik omöjlig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!