Ska vinter-OS bojkottas?

Nationalarenan i Beijing. Det krävs arbetarledd masskamp mot förtrycket (Foto: CC).

av ISA-reportrar // Artikel i Offensiv

Varför är IOK, Internationella olympiska kommittén, så nära allierad med Kinas diktatur? Det är en fråga som allt fler ställer sig efter tennisspelaren Peng Shuais försvin­nande och som är bakgrunden till den pågående globala debatten om en OS-bojkott nu i februari.

IOK har en historia av samarbete med högerextrema, rasistiska och auktoritära regimer, från Hitlertyskland på 1930-talet till det militärstyrda Sydkorea på 1980-talet. Detta är också fallet i dagens Kina, där fackföreningar och strejker är förbjudna och där arbetarklassen förvägras rätten att organisera sig genom ett brutalt förtryck.
Den kinesiska regimens polis­ingripanden i Xinjiang och Hong­kong har väckt global uppmärk­samhet, men dessa exempel är inte exceptionella.
Bakom sitt mantra ”håll politiken utanför idrotten” har den hemlighetsfulla, odemokratiska och ökänt korrupta IOK följt en tydlig politisk agenda för att ge supervinster till sina kapitalistiska sponsorer och för att trampa på demokratiska och mänskliga rättigheter.

Frågan om en bojkott av OS väcks av olika och motstridiga krafter. Det finns uppmaningar från människorättsgrupper och aktivister som protesterar mot förtrycket mot uiguriska muslimer i Xinjiang och mot förstö­relsen av demokratiska rättigheter i Hongkong.
Sedan finns det kapitalistiska regeringar som Biden-administrationen, vars motiv för en boj­kott inte alls är kopplade till att upprätthålla demokratiska rättigheter, utan snarare tjänar dess imperialistiska intressen av att bygga en global koalition mot den kinesiska kapitalismen, för att hindra den från att utmana eller avsätta USA:s makt.
Ingen av de regeringar som engagerar sig i den så kallade boj­kotten är själva oskyldiga till för­tryck av minoriteter och militära interventioner i andra länder – de historiska brotten mot ursprungs­befolkningen i Kanada och Australien, behandlingen av flykting­ar i Storbritannien och Australien, den rasistiska polisverksamheten i USA samt de krig som den västerländska imperialismen startat i Irak, Syrien och på andra platser innebär att dessa regeringar allvarligt inskränker mänskliga rättigheter.
Varje genuin kampanj mot den kinesiska statens förtryck måste helt och hållet hålla sig borta från dessa regeringar och deras hyckleri.

Socialisterna fördömer den kinesiska regimens storskaliga för­tryck och stöder fullständiga och omedelbara demokratiska rättigheter som endast kan vinnas genom masskamp, av arbetarklassen och de fattiga.
Vi varnar för att lita på bojkotter som organiseras av kapitalistiska regeringar och kapitalistiska institutioner som används för att lura allmänheten, anting­en genom teatraliska men tomma utspel (”diplomatisk bojkott”) eller genom att dölja sina verkliga avsikter, som i allt högre grad hänger samman med det pågående kalla krig mellan USA och Kina.
Vi motsätter oss kommersialiseringen av idrotten och dess användning för att främja högerextrema, auktoritära regimer – vilket vi återigen ser med nästa års fotbolls-VM i Qatar. Storföre­tagen bör sparkas ut ur idrotten och ersättas av en stor expansion av offentligt ägda idrottsanläggningar och program för alla under idrottarnas och fansens demokratiska kontroll.
Arbetarklassens enighet och internationella solidaritet kopplad till en revolutionär demokratisk och socialistisk politik är nyckeln till att störta diktaturer. Kapitalis­men som världssystem är ett hot mot alla våra demokratiska rättigheter och endast en arbetarrörelse som är oberoende av alla kapitalistiska regeringar och organ kan framgångsrikt bekämpa den.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!