Skadestånd till personerna på nazisternas dödslista

2006-08-09 16:01:50
En 38-årig kvinna som fanns på nazisternas ”dödslista” har av Helsingborgs tingsrätt i början av juli tilldömts 94 600 kronor i skadestånd från en av de nazister som upprättat registret. Hon får 10 000 kronor i skadestånd för kränkning och resten som ersättning för sveda, värk och läkarkostnader.

Att beloppet är relativt högt motiveras med att hon blev kraftigt chockad, hon lever sedan dess med skyddad identitet, har larm och lider av psykiska besvär. Nu kan nazisten dömas till att betala skadestånd till ytterligare hundratals personer som stämt registerhållarna.

Principfråga

– Det är en principfråga. Samhället måste markera att man inte kan bokföra människor för deras antinazistiska engagemang, säger Gunilla Leijon från Rättviespartiet Socialisterna (RS) i Södertälje till Länstidningen i Stockholm. Hon är en av dem som begärt skadestånd.
Att listan är ett hot mot både antinazister, invandrare, homosexuella, fackligt aktiva och socialister är uppenbart då nazisten Simon Olsson själv motiverar registreringen så här: ”Med hjälp av detta register på motståndare på den yttersta vänsterkanten och alla andra typer av potentiella fiender till den vita rasen, så skall vi tillsammans eliminera dem en efter en…” (tidningen Motstånd).
Registret hittades då polisen gjorde husrannsakan hos nazisten Hampus Hellekant, som mördat fackföreningskämpen Björn Söderberg. I registret fanns 1 300 personer, varav ett hundratal RS-medlemmar, och beteckningar som ”bög”, ”kommunist” eller etnisk härkomst användes. Nazisten Magnus Andersson dömdes i hovrätten till böter för registerbrottet medan kumpanen Simon Olsson friades på grund av någon juridisk teknikalitet.
Den tredje nazisten bakom registret, Hampus Hellekant, avtjänar ett elva år långt fängelsestraff för mordet på Björn Söderberg.
277 personer som var med på listan har begärt skadestånd på mellan 1 000 kronor och 500 000 kronor. Domstolarna har börjat med några pilotfall och i september väntas en rättegång där kraven från en grupp på 179 personer tas upp på en gång.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!