Skandal: Ingen utredning av Nordström

av Liv Shange Moyo

Nu har beskedet kommit att anklagelsen om utnyttjande av en kvinna i beroendeställning mot Luleås före detta kommunalrådet Niklas Nordström inte har utretts och inte kommer att utredas. ”Personalärendet” har avslutats. Personalansvarig i det kommunala bolaget där den utsatta kvinnan arbetat säger att de ”lyssnat på de två personerna, och stannat där”, enligt Norrbottens-Media.

Det här innebär att tre ur bolagsstyrelsens mötte Nordström i närvaro av hans jurister. Media hänvisar nu också för första gången till ”sexuella trakasserier” i sin rapportering om ärendet. Nordström sägs hävda att han och den utsatta kvinnan haft en relation, vilket hon förnekar (kuriren.nu 191212).

Kvinnan som utsatts, som berättat sin historia för personer i bolagsstyrelsen flera gånger, säger till Norrbottens Media att det ”aldrig gjorts någon utredning”.

Hur Öberg fått vetskap om den sekretessbelagda icke-utredningens icke-fynd vill han inte berätta.

Anders Öberg, ordförande för Socialdemokraterna i Luleå, ber nu Niklas Nordström om ursäkt och slår fast att ”påståendet om Niklas Nordströms ’olämpliga beteende’ saknar grund” (NSD 191212). Hur Öberg fått vetskap om den sekretessbelagda icke-utredningens icke-fynd vill han inte berätta.

Det här skriker mörkning, ett övergrepp mot den utsatta kvinnan.

Det här skriker mörkning, ett övergrepp mot den utsatta kvinnan.

Socialdemokraterna säger sig vara ett feministiskt parti. Om det vore värt något skulle partiet också göra sin egen utredning av vad denne medlem och förtroendevalde man gjort eller inte gjort. Istället väljer de att tro blint på hans version och samma veva peka ut kvinnan som sagt ifrån som icke-trovärdig. Istället ber de Nordström om ursäkt, samma vecka som Cissi Wallin döms för förtal för att ha berättat om våldtäkten hon utsatts för, samma vecka som SVT fälls i Granskningsnämnden för att ha kränkt mäns privatliv (män som alltså dömts för att ha misshandlat Josefin Nilsson respektive begått sexuella övergrepp mot barn). S nya bottennapp är en del i ett tystande av de röster som gjorde sig hörda med #metoo. Det är vidrigt.

Samtidigt som Nordström deklareras vara ett oskyldigt offer har heller ingen utredning gjorts av före detta kommundirektör Mikael Lekfalks konsultaffär. Kommunrevisionen gör en granskning som rör delegationsordning och kommunstyrelsens uppsiktsplikt – inte vad som egentligen hände, om han verkligen använt sig av de konsulter som hyrdes in. I värsta fall skulle det kunna röra sig om rent bedrägeri. Frågan om det finns någon koppling mellan Nordströms sparkande av Lekfalk och ”personalärendet” kvarstår också. Utan att ha undersökt vad Lekfalk gjort eller inte finns inte heller någon saklig grund för att besluta om det avgångsvederlag han fått utbetalt.

I korthet: männen i toppen ställs inte till svars. Det är svårt att hitta ord för hur sjukt det här är.

Att S inte ber kvinnan om ursäkt visar att de inte är ett feministiskt parti. Ett verkligt arbetarparti som kämpar mot allt förtryck skulle utifrån hennes berättelse göra en grundlig utredning.

Vi kräver att kommunen utreder ”personalärendet”. Utredningen bör göras av utomstående med kunskap om sexuella trakasserier (t ex Arbetsmiljöverket eller kvinnojouren). Relevanta slutsatser av utredningen tycker vi bör offentliggöras – högt uppsatta förtroendevalda, som kommunalråd, och tongivande personer i det styrande partiet i kommunen, behöver stå till svars. Hänvisningen till att det berörda bolaget självt ska utreda har vi nu sett resultatet av. I och med att bolaget nu upphör är det dags för kommunen som ”moderskepp” att ta sitt ansvar.

Vi kräver även att kommunen tillsätter en särskild utredning för att ta reda på vad som hänt i Lekfalk-affären, där de kommunala facken finns representerade. Samtidigt fortsätter vi arbeta för att samla och ena det växande motståndet mot nedskärningspolitik, sexism och översitteri i ett nytt, socialistiskt, kämpande arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!