”Skapa monument för klasskamp”

av Offensiv

Rob Macdonald deltar på konstfestivalen ”Murdered for painting” (Foto: Marçal Morell Torra).

Den svenska sektionen av det socialistiska konstkollektivet BadArt har sedan flera år tillbaka arrangerat en kulturfestival till minne av Walter Medina. Men jämfört med tidigare år så har temat för festivalen expanderat lite, med den nya titeln ”Murdered for Painting”.

Festivalen startades på initiativ av Natalia Medina, fotograf, konstnär och grundare av BadArt Sverige, som ett sätt att hedra minnet av hennes farbror Walter Medina. Han var poet, konstnär och politiskt aktiv, och mördades bara 16 år gammal den 8 juli 1973 av polisen i Uruguay när han skrev ”Consulta Popular” (”Folkomröstning”) på en mur.
Ett tiotal artister och konstnärer är annonserade till årets festival med temat ”Murdered for painting”, inklusive dansaren Nico, poeten Mohammadamid Faqirzada, musikduon Mimmi & Leo (från bandet The Fackpamps) samt konstnärerna Sofie Carlson, Alice Damirjan, Hadi Qasemi, Anders Öfverström, Shamiran Adam, Alva Cederbygd, Vilgot Karlsson, med flera. 

En konstnär som också kommer att delta är BadArts medgrundare Rob Macdonald. Han är bosatt i Barcelona, och har hållit på med musik, poesi och konst hela sitt liv. Efter att ha fått jobb som byggarbetare fick Macdonald upp ögonen för sten som konstnärligt material och började göra stenskulpturer. Här följer en kort intervju med Rob Macdonald. 

Vad skulle du säga är det viktigaste med din konst?
– Jag har alltid jobbat med kollektivt skapad konst, jag jobbar kring idén om participation, att folk ska ha möjligheten att få delta själva i skapandet av offentlig konst, göra sina egna lokala monument. 
– För tillfället håller jag på på två olika projekt som bygger på detta. Det ena är ”Periphery is the Centre”, ett projekt i Göteborgs förorter med målet att gemensamt skapa ett monument till klasskamp, internationalism och mångfald. Det andra är Solidarity Park, ett minnesmärke till skeppet ”Ciudad De Barcelona” som sänktes 1937 under det spanska inbördeskriget.

Vilka tankar har du om festivalen ”Murdered for Painting”?
– Historien om Walter Medina är en väldigt viktig berättelse, som folk måste få ta del av i form av en skulptur som de kan röra vid både symboliskt och genom att plocka upp ett verktyg och hjälpa till med stenhuggeriet. Vi måste alltid involvera samhället, alltså arbetare i skapandet, i den kollektiva historien. 
– Det handlar om att gå på djupet med frågor som ”hur ser konst ut?”, ”vem är konstnär egentligen?”, ”vilken konst får utrymme i det offentliga rummet?” och såklart ”vem bestämmer?”. 
– Det handlar om samhället, socialism, rätten till fritid, att höja medvetenheten och försöka förbättra världen, miljön!

Vad tänker du när det gäller förhållandet mellan arbetarrörelsen och konstnärerna roll?
– Det förhållandet är viktigt. Arbetarrörelsen kan inte kämpa för bostäder, jobb och klimat utan att inkludera kultur bland de viktiga frågorna. Och en konstnär som inte förstår den kollektiva kampen liksom det kollektiva jobbet att skapa ett verk är en dåre. De måste helt enkelt erkänna varandra, eftersom allt sitter ihop. 
– Arbetaren och konstnären är inte separata personer, utan ofta en och samma. Konst är politisk, att använda sin fritid (om möjligheten finns) till att skapa konst är ju motsatsen till att arbeta. 
– Det viktiga nu är att organisera kring detta, göra lokal offentlig konst tillsammans med de som bor där, engagera unga människor till att berätta sin historia, medvetna om historien som har varit, och fortsätta det politiska berättandet.

Festivalen startar den 7 juli kl 13.00 på Cyklopen i Högdalen, och utöver musikuppträdanden, konstutställning och poesi utlovas god mat, bokbord, trevligt umgänge och många möjligheter att diskutera konst och politik. 
Rob Macdonald smygstartar festivalen redan på fredag den 5 juli klockan 12-14.00 i Rågsveds Centrum utanför Nya Folkets Hus för att sedan fortsätta på lördagen den 6 juli klockan 12-16.00 på Hökarängens torg utanför Unga Kontorets lokaler. Varmt välkomna!


Stenhuggning: 
5 juli kl. 12.00 – 14.00, Rågsveds Centrum, utanför Nya Folkets Hus 
6 juli kl. 12.00 – 16.00, Hökarängen Centrum, utanför Unga Kontoret 

Kulturfestival: 
7 juli kl. 13.00 – 19.00, Cyklopen i Högdalen, Magelungsvägen 170

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!