Skendemokratiskt val i Bolivia i maj

Añez kom till makten via en militärkupp och har trappat upp repressionen (Foto: Paulo Fabre / Wikipedia Commons).

av Johannes Lundberg // Artikel i Offensiv

Allt sedan kuppen i Bolivia den 10 november har människor dött, förts bort eller fängslats.

Nyhetskanaler har stängts ner och journalister har trakasserats och torterats. Inför mandatperiodens sista dag, den 22 januari (då Offensiv redan har gått till tryck), mobiliseras polis och militär för att möta väntande protester från sociala rörelser.
Det av kuppregeringen Añez utlysta valet den 3 maj måste få sin legitimitet ifrågasatt på grund av den självutnämnda regeringens brutala agerande. 

Kuppmakarna pratar om demokrati, men nyhetskanaler som Telesur, Bolivia TV och RT en Español har stängts ner.
Hetsen mot journalister har fortsatt och i förra veckan greps Marcelo Hurtado, chef för ATB Media Network av polis.
På bilder får han posera med handfängsel och en väst med texten ”arresterad” med maskerad polis på sin vardera sida. Denna offentliga arrestering rättfärdigas med att Hurtado ska ha kopplingar till den förre presidenten Evo Morales och vicepresidenten Alvaro Garcia.
Det systematiska arbetet med att tysta journalister och stänga ner olika nyhetskanaler är en del av försöken att ta kontroll över media och dess rapportering. 
Ett val där journalister inte kan verka fritt är inget legitimt val.
Jeanine Añez deklaration om att fortsätta som president fram till valet den 3 maj har inte accepterats av landets sociala rörelser som nu mobiliserar till den 22 januari. Kuppregeringens svar på detta är att ta ut 70 000 soldater till gatorna.

Är en ny massaker att vänta i Bolivia där redan uppåt 40 människor dött i kuppregeringens våld mot folket?
Samtidigt som Añez kuppregering sedan tidigare har terrorist­anklagat Evo Morales och yrkat på maxstraffet, 30 års fängelse, verkar de ge straffrihet åt fascister och verkliga terrorister som befunnit sig i landsflykt. Förra veckan kunde exempelvis Marco Marinkovic återvända till Santa Cruz.
Marinkovic var 2009 ordförande för den reaktionära Santa Cruz-baserade ”medborgarkommittén” och gick i landsflykt efter att en terroristcell hade avslöjats i Santa Cruz, april 2009. Samma post innehas idag av Luis Fernando Camacho. 
På nyårsafton annonserade också Luis Fernando Camacho att han ställer upp i presidentvalet.

Situationen i Bolivia är allvarlig och kan komma att förvärras inom de närmaste dagarna.
Kuppregeringen och dess agenda måste fördömas. Alla former av stöd måste ges till Bolivias arbetare, fattiga och ursprungsfolk.
Militär mot folket och våldet ställer frågan vilket försvar som är nödvändigt för massorna, hur det ska organiseras och vilket stöd arbetare internationellt kan och bör ge.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!