Skicka protestbrev mot diskrimineringen på Ånedinlinjen!

2008-07-15 11:50:15
Offensiv skrev i nummer 808 om rederiet Allandia som kör Ånedinlinjen till Åland med båten Birger Jarl. Rederiet sparkar de 19 av sjömännen som är från Pakistan och Kashmir trots att de har slitit på båten i mellan 7 till 23 år. Rederiets rasism visas av att de har kallat pakistanierna för ”en säkerhetsrisk”. Nu ser sig Allandia om efter ny personal till pakistaniernas arbetsuppgifter– restaurang, butik och städ– för att tjäna pengar på att de nyanställer, vilket innebär ingångslöner på ungefär 13000 att jämföras med de sparkades slutlöner på ungefär 20 000 kronor.
Den tidigare Allandia-anställde Talat Butt leder den stödkampanj som väckt frågan till allmänhetens öra. Hur går det?
– Med fackförbundet SAC:s hjälp har vi blockerat båten tre gånger. Torsdagen den 10 juli hindrade vi godset i 35 minuter så att båten blev försenad. Syftet med blockaderna är att pressa rederiet till förhandlingar men de vägrar fortfarande.
– Passagerarna tycker att det är jobbigt att mötas av vår blockad och våra informationsflygblad. De frågar oss vad de kan göra för att hjälpa oss. Vi svarar att de ska skicka protestbrev via e-post (se hemsidan www.birgerjarl.info) och ringa till rederiet och protestera. Tyvärr har vi ännu inget stöd från de andra anställda på båten. Detta beror på att de är rädda då Allandia har sagt att om inte pakistanierna försvinner så går de i konkurs och alla förlorar jobben.
– Mediagenomslaget har varit framgångsrikt med ett bra inslag på TV:s ABC-nytt och en helsida i Dagens Nyheter den 14 juli. Även en internationell stödkampanj är sjösatt och stöduttalanden har kommit in från bl a RS systerparti Socialist Movement Pakistan, berättar Talat stolt.
Skälet till avskedanden som Allandia anger är att ett nytt EU-direktiv inte längre kompenserar företaget för sociala utgifter för anställda som är icke EU-medborgare.
– De upprepar hela tiden samma sak: att de förlorar 400 000 kronor per månad på att behålla de 19 pakistanierna med de nya EU-reglerna. Men det handlar om 19 familjer som de försörjer. Det handlar om avsked till utvisning. Pakistaniernas långa boende här i landet har byggt på löpande tillstyrkningar om arbetstillstånd från deras arbetsgivare. Allandia pratar om ekonomi men det finns också en moralisk fråga på saken. Det är därför vi vänder oss till regeringen som borde ingripa då en hel arbetargrupp hamnar i kläm pga nya lagar, säger Talat.
Men kampanjen tar även tag i de ekonomiska bitarna:
– Vi behöver mer information om företaget med moders- och systerbolag. Därför kräver vi pappren på bordet, hur är det egentligen med ekonomin för rederiet.
Vad händer nu?
– Blockaderna kommer att fortgå. Allandia vet inte när så det blir väldigt störande för dem. Den som vill delta uppmanas att kontakta Offensiv för att få information om tider. Vi planerar en upptrappning. Opinionskampanjen har bara börjat. Det gäller att få frågan så stor som möjligt inför höstens förhandlingar i arbetsdomstolen.

Offensiv uppmanar alla läsare att skicka protestbrev till:
info@anedinlinjen.se
Plus kopior till dessa adresser:
registrator@enterprise.ministry.se
registrator@primeminister.ministry.se
campaign@birgerjarl.info
Information och modelluttalanden finns på www.birgerjarl.info

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!