Skogsskövling pågår med regeringens goda minne

Kampen sprider sig, och i Luleå var det också protester under måndagen (Foto: Privat).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Sveaskogs skogsskövling pågår med regeringen och statens goda minne. Samtidigt som aktivister försöker blockera skogsmaskiner i Juoksuvaara samlades det på måndagen också till en manifestation utanför den statliga myndigheten Skogsstyrelsen i Luleå.

Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, som deltog i protesten utanför Skogsstyrelsen, säger:
– De senaste åren har Skogsstyrelsens tillsyn och kontroll över ”skogsbruket” raserats. Efter krav från Centerpartiet i januariavtalet har de slutat göra inventeringar av nyckelbiotoper, och deras tillsyn före och efter avverkningar har minskat på grund av nedskärningar. År 2020 gjordes bara tillsyn innan avverkning i fyra procent av alla averkningsanmälningar. Var nionde minut anmäldes en skogsavverkning – nästan alla får godkänt.

I dagarna har dessutom Skogutredningen på 1 300 sidor presenterats, som är kopplad till januariavtalet där C vill ”stärka den privata äganderätten” över skogen. I den finns ännu mer förödande förslag, till exempel att initiativet att formellt skydda skog i normalfallet ska komma från skogsägaren själv och inte vara påtvingat av en myndighet.
– Med dagens system där stora företag med profithungriga ägare – inklusive staten – äger stora delar av skogen kan vi lätt förstå vad det innebär. Helt skandalöst föreslår också Skogsutredningen att de befintliga nyckelbiotopsinventeringar som gjorts ska raderas! Något som Riksarkivet har pekat på bryter mot arkivlagen, säger Jonas.


Röster från blockaden i Juoksuvaara

”Det är en 100 år gammal kamp som ännu pågår, men något håller på att vakna”, säger Laura, en av aktivisterna på plats (Foto: Privat).

Offensiv har pratat med två aktivister vid blockaden i Jouksuvaara, Ofelia och Laura:
– Även om jag inte har personlig anknytning till just den här marken är principen densamma. Det är samma övergrepp som sker om och om igen mot lokalbefolkningen och urbefolkningen och de som blir mest lidande är samerna och de som faktiskt bor här. Därför är det viktigt att vara här och visa mitt stöd, säger Ofelia och fortsätter:
– Vi har en skyldighet att vara här. Vi har rätten att demonstrera, därför har vi skyldighet att demonstrera. Övergreppen som händer här blir nedtystade, folk hinner ofta inte reagera innan det hänt. Det är fördjävligt.
– Det som är synd är att enskilda arbetare drabbas. Sveaskog använder underentreprenörer för att skydda sig, säger Laura.
– Det gör att det är svårt att komma åt Sveaskog direkt, säger Ofelia.

Vad är orsaken till Sveaskogs skövling tror ni?
– Pengar, det finns inget annat, pengar styr världen, säger Laura.

Hur kan Offensivs läsare hjälpa till i kampen?
– Prata om det, dela information, swisha en slant, kom upp och hjälp till om du kan! Bli en del av kampen, det är på riktigt och det är NU! säger Ofelia.

Hur ser ni som unga samer på framtiden?
– Jag är ändå försiktigt hoppfull, för att man har börjat sätta ned foten. Visst, det är en 100 år gammal kamp som fortfarande pågår, men det känns som att det är något som håller på att vakna, säger Laura.
Jonas Brännberg

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!