Skolan: En nedskärning för mycket?

Demonstrera för skolan.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Marcus Carlstedt är förtroendevalt förhandlingsombud och huvudskyddsombud för Sveriges Lärare. Det var han som lade fram uttalandet som antogs på årsmötet i Stockholm och som blev startskottet för kampanjen inför en stor demonstration mot nedskärningarna den 6 maj kl 13.00 utanför Stadshuset.

Vad har hänt sedan dess?
– Det är väldigt viktigt med Instagramkontot ”Stockholms skolor larmar” där lärare skola för skola vittnar om den redan idag ohållbara situationen och de nedskärningar som väntar. Det är inte ovanligt att hälften av lärarassistenterna på en skola ska bort. Även lärartjänster ryker (går att läsa på Facebooksidan Sveriges Lärare Stockholm också). Vi har även en namninsamling på MittSkifte.
– Vi har gått ut massivt till alla arbetsplatsombuden och till alla medlemmar. Idag startar affischeringen på skolorna. På första maj blir det flygbladsutdelning. Vi har fått med oss Akademikerförbundet-SSR, Vision, Kommunals avdelning för skola-service, Vårdförbundet och Sveriges Elevråd. Vi hoppas att elever och föräldrar ansluter. Nästa vecka blir det förberedelsemöte med banderollmålning.
– Nu var det länge sedan många demonstrerade, men vi hoppas på en massiv demonstration. Väldigt många medlemmar är engagerade och säger ”Äntligen gör facket något”. Efter att Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund slogs ihop till Sveriges Lärare är det viktigt att den nya organisationen lever upp till förväntningarna och blir vassare.

103 av 126 kommunala grundskolor kommer enligt Stockholm stads egna beräkningar att gå med underskott i år på sammanlagt 265,9 miljoner kronor. Även gymnasieskolorna drabbas. Kampanjen kräver en tilläggsbudget på minst 250 miljoner kronor och att reallönerna räddas.
– Det har varit konstanta nedskärningar sedan 2015. Ständigt sätts skolpengen lägre än vad index för löner och prisökningar är. Vi har fått betala våra löneökningar med försämrad arbetsmiljö och större skolklasser. De här nedskärningarna nu var droppen som fick bägaren att rinna över. Det rödgröna styret i Stockholm stad, med skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i spetsen, skyller ifrån sig på högerregeringen som i sin tur skyller på kommunen. Vår linje är att vi bryr oss inte om varifrån pengarna kommer, men tilläggspengar måste komma. Vi kommer inte att ge oss med demonstrationen den 6 maj, utan fortsätter att kämpa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!