Skolan: ”Klasserna måste bli mindre”

2006-07-28 15:40:51
Hur är läget i skolan idag? Offensiv har pratat med Anna Hedlund, som är gymnasielärare i Umeå och som också kandiderar för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) till kommunfullmäktige.

Hur är din situation som lärare i dagens skola ?
– Alla sociala problem som finns idag gör att man som lärare får jobba för lite med själva inlärningen. En del av det här skulle avhjälpas om det var mindre klasser. Nu hinner man inte prata med alla. Om nån är borta på en lektion hinner man t ex inte följa upp det. I en stor klass blir man lätt anonym. Att få ha mer tid i halvklass skulle vara bra. Då hinner man hjälpa eleverna och stämningen blir mycket lugnare.

Är kunskaperna sämre hos dagens elever ?
– Både ja och nej. Många är duktiga. Men samtidigt visar undersökningar, t ex här i Umeå, att kunskaperna i svenska och matte försämrats stadigt sedan 1996, då man började mäta. I höst räknar man med att en fjärdedel av alla dom som börjar gymnasiet i Umeå saknar dom kunskaper i svenska som krävs för att bedriva studier i normaltakt. Det handlar om ungefär 345 elever som alltså skulle behöva ordentligt med stöd för att ha en chans att klara gymnasiet.

Behövs det mer ”ordning och reda” i skolan som den borgerliga fyrpartialliansen pratar om ?
– Det är stökigt ibland, det måste erkännas. Och det gör förstås att det är svårt att få en bra inlärning, speciellt för de som har det kämpigt i skolan. Däremot har ju inte moderaterna eller folkpartiet nån lösning. Dom vill tillbaka till ett gammaldags auktoritärt skolsystem där lärarens ord var lag. Men det är varken önskvärt eller möjligt. Det går inte att kommendera fram ordning och arbetsro.

Vad beror problemen i skolan på ?
– De problem som vi idag ser är ett resultat av de hårda nedskärningarna under de senaste 15 åren. Lärartätheten har sjunkit och klasserna har blivit större. Även grupperna på dagis och på fritids växte ju dramatiskt under 90-talet. Det har gjort att många barn och unga inte får det stöd och den hjälp dom behöver. Något som försämrat kunskaperna men också sprider oro och otrivsel. Till det kommer att de sociala problemen är större idag, någonting som märks i skolan och på eleverna. Fler elever mår sämre psykiskt. Och gör man det, är det svårt att koncentrera sig på studierna.

Hur ska skolan bli bättre ?
– Det behövs en satsning på mindre grupper och klasser, från förskolan och uppåt. Mindre klasser och fler lärare skulle göra att det blev mer tid för varje elev. Då skulle det också nästan automatiskt bli lugnare och trevligare i klassrummet. Och kunskaperna skulle förbättras. När Ålidhemsskolan i Umeå (en högstadieskola) testade att ha 20 elever per klass, ökade andelen med godkända betyg med 25 procent. Det visar vad som är möjligt – utan några auktoritära metoder.

Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!