Skolans vikariekris privatiseras i Luleå

Vikariepoolen privatiseras, ett bemanningsföretag som pressar ner lönerna tar över (Foto: Pixnio).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Landets skolor är underbemannade efter decennier av nedskärningar och de nyliberala privatiseringarna som ännu inte har stoppats. Luleå är inget undantag. Kommunen ligger i botten vad gäller lärarlöner samtidigt som skolan kritiseras för dåligt elevstöd och brist på vikarier. Nu är det klart att vikariepoolen privatiseras genom att kommunen släpper in Studentconsulting, ett bemanningsföretag känt för att pressa ner lönerna.

Redan innan pandemin var välfärden körd i botten, i vården har de flesta fått upp ögonen för detta faktum och även att det ser likadant ut i skola och omsorg. Välfärden når allt närmare botten efter åratal av nedskärningar, effektiviseringar utifrån det nyliberala experimentet med NPM (New Public Management) och privatiseringar som dränerar välfärden på grund av vinstjakt.
Resultatet av underbemanningen har synts i varje våg av pandemin och i skolan är det kanske tydligast under omikronvågen. Personal saknas på grund av covid, annan sjukdom, vård av anhöriga och karantän. Behovet av vikarier har ökat och i värsta fall har skolor och förskolor fått stänga tillfälligt på grund av personalbrist.

Bantade verksamheter klarar inte trycket av personalfrånvaro. Därtill kan stress på grund av högt arbetstempo eller på annat sätt undermålig arbetsmiljö öka riskerna för sjukdom bland anställda. En lokal vikariepool, eller med andra ord ökad bemanning, hade kunna lösa krisen med vikarier. Situationen är kännbar runtom i hela landet.
Förra veckan rapporterade SVT att i Kungsbacka tas gymnasieelever in som vikarier i förskolan. Hela situationen visar på den nyckelroll som välfärdsarbetare spelar, om välfärden stannar så stoppas fler yrken med följden att vinsterna blir frysta.

Luleå kommun mottog kritik från Arbetsmiljöverket innan jul på grund av situationen med vikariebristen. Det har varit klart och tydligt att problemet med brist på vikarier redan fanns innan pandemin, men har nu ställts på sin spets. Ett exempel som anges i NSD är att “en skola begärde vikarier vid 51 tillfällen men fick det bara nio gånger”.
Under 2021 beslutade Barn- och utbildningsnämnden att kapa den kommunala vikarieförmedlingen och istället upphandla en privat vikariepool. Det blev klart förra veckan att upphandlingen gick till Studentconsulting – en privat vikarieförmedling som vann upphandlingen på grund av att de var billigast. Företaget är känt för att pressa ner lönerna och undgå avtal.
Rättvisepartiet Socialisterna har tidigare påpekat hur välfärden genom en chockdoktrin har körts i botten till förmån för att privatisera den, en lösning som återkommande visar sämre resultat och i värsta fall vanvård samt slavliknande villkor för anställda.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver ett stopp för privatiseringarna – och att all välfärd behöver återtas i gemensam regi under demokratisk kontroll av anställda och brukare. Det är det enda sättet att komma på rätt köl.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!