Skolkampen i Boden: Nej till nedskärningar och storskolor!

Föräldrar och personal kämpar mot nedskärnings- och storskolsplanerna i kommunen (Foto: Tommy Johansson / Flickr CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Skolkampen i Boden fortsätter. Nya steg i kampanjen har lanserats under veckan för att få en språngbräda inför kommande politikermöten. Skolutredningen som föreslår nedskärningar är ett monumentalt försök att ta beslut över medborgarnas huvuden.

Nätverket ”Nej till skolnedläggningar – Ja till medborgardialog” har lanserat en namninsamling och ett eget medborgarförslag. Nätverket, som består av mestadels föräldrar och skolpersonal, startades som ett sätt att organisera kamp mot förslagen på skolnedläggningar och storskolor. 
Skolutredningen lägger fram tre olika förslag, varav ett behåller nuvarande skolstruktur. De andra två föreslår nedläggningar av 3-5 grundskolor för att slå samman dessa till en eller flera storskolor. 
Men även förslaget som förordade att behålla nuvarande struktur föreslår att ändra upptagningsområden; alltså att barn ska bussas kors och tvärs mellan de centrumnära skolorna, istället för att gå i närmaste skola. Barn från ett och samma område ska gå på två olika skolor istället för att gå skolan i närområdet.

En del av bakgrunden till utredningen är att kommunen försöker släta över den förda segregerande politiken. Segregerade bostadsområden, ökande klassklyftor samt en flyktingpolitik som suddat ut rätten till asyl och skydd. Nätverket ser igenom detta och föreslår andra sätt att motverka segregation istället för att lägga ner skolor eller att splittra grannskap. Exempelvis att bygga bort segregerade bostadsområden.
På grund av pandemin är det digital kamp som gäller, vilket föder nya kreativa förslag. Nu planeras för nya steg inför politikermötena i januari och februari då beslut väntas tas utifrån skolutredningens förslag. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!