Skolkampen i Sundsvall: ”Ett ödesval för skolan”

Therese Lindberg fortsätter att kämpa för skolan (Foto: Stefan Lundqvist).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Vad har hänt i skolkampen i Sundsvall sedan vi skrev om den sist? Offensiv har pratat med Therese Lindberg, lokalombud för Lärarnas Riksförbund och aktiv i uppropet ”På våra bara knän”.

– Den 13 maj träffades några av oss lärare på torget i Sundsvall för att visa vårt stöd till Förskoleupprorets manifestation som skulle hållas i Stockholm dagen efter. Vi kom här även ut i media och skrev insändare till stöd. Vi kämpar för samma sak, oavsett om det är förskola eller skola. Vi kräver bland annat mer resurser och personal.

Therese berättar att de på hennes skola och här i Sundsvall har varit lite av föregångare när det gäller att arbeta tillsammans. I protesterna tidigare i år har de även samarbetat med Kommunal.
Mycket av det startade på grund av arbetsmiljöfrågor under pandemin där de drev saker tillsammans, saker som berörde alla. Det är viktigt att inte vara splittrade, utan att göra saker och driva saker tillsammans. Annars gynnar det bara arbetsgivaren.
Protesten i vintras där alla fack deltog verkar ha varit ovanlig just i det avseendet och den har därför inspirerat aktiva på andra håll i landet.
I slutet av maj var Therese också inbjuden och deltog när Socialdemokraterna i Sundsvall arrangerade ett panelsamtal om skolan tillsammans med Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lisa Tynnermark och skoldebattören Rektor Linnea. Therese var där som en röst för att beskriva problemen inom skolan i Sundsvall idag och hur utvecklingen har varit de senaste årtiondena.

Nu går vi mot sommarlov och välbehövliga semestrar. Therese beskriver att det är tydligt att det går i vågor hur mycket som orkas med. Det har varit en extra ansträngning utöver ett krävande jobb att försöka organisera möten och försöka debattera skolfrågan. Det är därför svårt att få folk att engagera sig.
Trots detta berättar Therese att de nyss har skickat in en debattartikel riktad till politikerna och frågat dem: ”Vem lyssnar ni på när det gäller skolan? Ska ni lyssna på lobbyister eller lärarna? Ska ni lyssna på forskare eller vinstjagande företagare?”
– Vi är många som vill försöka hålla liv i skolfrågan. Det här valet blir ett ödesval för den svenska skolan och det känns just nu väldigt oroväckande med den inkompetens och riktning som mitten- och högerpartierna visar, avslutar Therese.
Det planeras nu en landsomfattande skolprotest den 20 augusti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!