Skolkampen i Sundsvall: “Skolan är het nu”

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

I tisdags (den 30 november) samlades 6-700 pedagoger till den största manifestationen i Sundsvall på många år, mot de dramatiska nedskärningar som planeras inom hela skolsystemet i kommunen. Demonstrationen var ingen engångshändelse; det är en mäktig skolrörelse som lärarna har byggt upp, både mot nedskärningar och det sjuka friskolesystemet.

– Det är inte vårt fel att skolan har för liten budget. Säg inte en gång till att VI ska hitta sätt att spara – det är nog nu! Nu gör vi politikerna medvetna om det – frågan är vad de kommer göra åt det? säger Therese Lindberg, lärare på Skönsmons skola i Sundsvall, är budskapet till de styrande.

– Det började med att personal tillsammans skrev en insändare mot helt ohållbara nedskärningar på vår skola, och fick svar av skolchefen och Lisa Tynnemark, ordförande i barn och utbildningsnämnden, som ville komma och träffa oss. Sen startade en kollega på en annan skola Facebook-gruppen “På våra bara knän”, som på bara några dagar fick 800 medlemmar. Vi vet att det finns en tystnadskultur i skolan, men vi var noga med att säga våra namn från första början, berättar Therese Lindberg och fortsätter:

– Vi visste att om man kämpar kan man vinna. I våras uppdagades att vi inte fått extra coronastäd på vår skola, eller på andra skolor. På andra ställen hade lärare börjat göra extra städ själva, men vi sa nej! Vi tänker inte ta på oss en arbetsuppgift till. Vi tog upp det till högsta nivå, skolchefen, och fick till slut igenom extra städ.

När Lisa Tynnemark kom till Skönsmons skola meddelade personalen att de tänkte komma till nästa möte med barn- och utbildningsnämnden för att fråga hur politikerna tänker.

– Det kom 40-50 personer från olika skolor, på en onsdag kl 13, trots att skolchefen hade skickat ut brev om att man måste söka tjänstledigt utan lön om man ska delta på mötet, berättar Therese.

Nästa steg kom nästan av sig själv när en förskollärare, som hade sagt upp sig i protest, hade sökt demonstrationstillstånd till den 30 november.

– Det var en bra demonstration, mer än det varit på länge i Sundsvall. Mest var det skolpersonal som deltog; många föräldrar har inte förstått vad som händer i skolan. Men nu har vi startat en ny Facebook-grupp, “På Sundsvalls bara knän”, för att få med oss hela Sundsvall – och nu är det över 4 000 i den gruppen. Engagemanget har växt jättemycket, jag har räknat till 35 insändare på bara några veckor från lärare, föräldrar osv.

Nu planeras för nya protester, både vid barn och utbildningsnämndens möte den 15 december och kommunfullmäktiges möte den 20 december.

– Kommunpolitiker gör fel som försöker skära ned, men det handlar också om rikspolitik. Kommuner har ansvar för att ta emot alla barn – men får inte pengarna. Friskolorna tar inte de dyra barnen – de har ingen plats där. Men om politikerna vill göra en satsning på kommunala skolor så ska lika mycket pengar till friskolorna. Det är så sjuk så man kan inte tro det!

– Sen har kommunledningen mage att säga att om vi har “en budget i balans” genom minskad skolpeng för alla, “så får friskolorna mindre pengar – det är ju bra, eller hur?”. Det är helt sjukt och en totalt låst situation. De kan inte heller spara sig ur detta, och det vet de!

– Skolchefen har skickat ut en film som jag antar skulle vara peppande. Han sa att skolan har använt “pengar vi inte har”, men att vi redan “kommit igång” med att skära ned. Han ville alltså ha cred för att redan ha lagt ned fyra skolor och sparat in 250 tjänster. Det är ju just det här som är problemet! Personalen i skolan håller på att krevera.

– Om de måste ge 95 miljoner till Engelska Skolan för att stoppa nedskärningarna, då får de göra det. Men det är inte vi som ska ta detta. Och så får de ta det här uppåt, till riksdagen. “Tryck skiten uppåt!” är vårt budskap.

– Det finns fortfarande en rädsla för att bli politisk, att inte förarga någon, men vi måste säga som det är. Folk är så jävla less och vill att något ska hända, och det är uppfriskande tycker jag.

– En annan bra sak är att vi gör detta tillsammans, pedagoger från Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Även Kommunal talade på demonstrationen senast. Om vi är splittrade är det till gagn för arbetsgivaren. Vi är starkast tillsammans, avslutar Therese som ursäktar sig för att hinna med fler intervjuer och möten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!