Skolkonsulterna: Eko av blåbrunas batongpolitik

Huvudproblemet för alla skolor är att det saknas pengar, personal och ändamålsenliga lokaler (Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Högerns batongpolitik i skolan innebär nu att privata företag får betalt för systematiska övergrepp och kränkningar mot elever. Det syns inte minst i Kalix kommuns skolpolitik, som har blivit en debatt på riksnivå.

För att vända ”en skola i kaos” anlitade Kalix kommun företaget Skolkonsulterna AB, som har avslöjats med att systematiskt använda kränkningar, fysiska övergrepp och andra straffmetoder som vare sig har vetenskapligt stöd eller praktiskt belägg.
För detta suger konsultbolaget ut hundratusentals kronor ur kommuner runt om i landet. Bakgrunden är en skola som under decennier har urholkats av nedskärningar.
Sedan förra veckan har mycket hänt rörande skolorna i Kalix. Historier från personal och föräldrar om bestraffningar och övergrepp sipprade ut i sociala medier. Nu går psykologer ut och förkastar modellen som sålts till bland annat Kalix kommun.
Granskningar i media och debattinlägg från föräldrar till drabbade barn har fått Kalix kommun att pausa samarbetet med Skolkonsulterna och Susanne Norman, personen bakom bolaget. Dessutom har flera andra kommuner gått ut med att de inte kommer att köpa tjänsten, även om det har planerats på vissa håll.

Kortfattat anlitade kommunen i våras en konsultfirma som säger sig få rätsida på stökiga skolor, att hemmasittare kommer tillbaka, elever som stör andra ändrar sitt beteende och lärandet ökar. Så långt låter det bra, speciellt som en enkel lösning på en skola i förfall efter kommunaliseringen följt av decennier av nedskärningar samt halvhjärtade reformer som bara har splittrat lärarkollektivet som fortsatt får ökade arbetsbördor.
Även ekonomiskt verkar Skolkonsulternas modell bra då företaget tar ut en kostnad för en eller två lärartjänster, men utlovar en permanent lösning.
Men en annan verklighet syntes när sömmarna började spricka. Först hördes historier om hur utåt­agerande barn blir fasthållna, vilket oftast drabbar barn med funktionsvariationer inom NPF. Det verkar som att modellen går ut på att genom tvång och straff få barn att underkasta sig lärarens auktoritet i blind lydnad. Barn luras till att skriva under kontrakt om sitt beteende som de inte kommer att kunna hålla. När de sedan misslyckas blir de bestraffade med att bli fasthållna, eller får vuxna som sitter på barnet i uppemot en timme.

Historierna är fullkomligt oförenliga med skollagen och barnkonventionen.

Historierna – som låter overkliga i svensk skola och fullkomligt oförenliga med skollagen och barnkonventionen – kommer från föräldrar och personal.
Sveriges psykologförbund har öppet kritiserat delar av Skolkonsulternas metod som dels inte ens grundas i forskning och beprövad erfarenhet, dels innehåller bestraffningar och konsekvenser som är kontraproduktiva. Barns inlärning och socioemotionella utveckling hämmas av modellen. Andra pekar på forskning som visar att fasthållning av barn förvärrar samt kan leda till dödsfall hos barn.

Förutom själva modellen som konsultbolaget säljer finns det fler frågetecken. Skolkonsulterna har haft Skolinspektionen som referens, men det handlar om en tidigare utredare som efter sin tid på Skolinspektionen gått in som ägare till skolor som sedan anlitat konsultbolaget.
Företaget har även släppt en bok om sin modell genom högertanke­smedjan Timbro. Metoden passar bra in i högerns batongpolitik med hårdare tag.
Även om denna modell, som uppenbarligen innebär övergrepp oförenligt med skola eller omsorg för barn, är frågan om modeller viktig. Andra modeller har kritiserats för att vara för mjuka, men det egentliga problemet är att skolledningar letar en quick fix på ett större problem. Det saknas pengar, personal och ändamålsenliga lokaler. För elevers och personalens arbetsmiljö och trygghet behövs kamp mot nedskärningar och för mer pengar till skolan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!