Skolnedläggningarna: Bubblande kampvilja på stormöte i Ersnäs

Det bubblar av kamp och missnöje mot Luleå kommuns skolnedläggningsplaner (Foto: Liv Shange Moyo).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Förslag om allt från att barrikadera E4, skolstrejk och ”Greta-strejk” utanför stadshuset bubblade fram under ett stridsvilligt stormöte mot Luleå kommuns nedläggnings- och stordriftsplaner i Ersnäs den 26 augusti.
Omkring 100 bybor i alla åldrar samlades till möte i samlingslokalen, som ligger i Ersnässkolans lokaler och drivs och sköts av byns aktiva föreningar. Aktiva i föreningarna, som gemensamt har beslutat att ta strid mot nedläggningshotet, samt Hela Kommunen Ska Leva Och Lära presenterade läget och en livad diskussion följde. 

Luleå kommuns planer är att forsätta de drastiska ”besparingarna” och omstruktureringen mot stordrift genom att stänga en rad skolor och förskolor i byarna söder om Lule-älven, däribland skolan och förskolan i Ersnäs med 82 respektive 32 barn. I skrivande stund har besked kommit att processen skjuts upp en månad, med presentation av förslagen först den 10 oktober och beslut i BUN den 30 oktober.
Att döma av mötet har kommunledningen nu väckt en kraft som inte går att stoppa. Proteströrelsen som rullar vidare nu kommer inte att likna nåt de sett på länge.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!