Skolorna kvar – Nordström bort i stor (s)kandal

Den verkliga anledningen till petningen är Nordströms ”olämpliga beteende” mot en kvinna, något S-ledningen mörkade (Foto: Snowgarden AB).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Inom några få dagar har kommunstyret i Luleå rasat samman. Först tvingades kommundirektören Mikael Lekfalk gå efter en skandal där han beställt en personlig mentor för mer än 20 000 kronor per dag. Sen backade Socialdemokraterna från förslaget att lägga ned skolor i sörbyarna. Kronan på verket blev kommunalrådet Niklas Nordströms avgång med omedelbar verkan förra onsdagen, som nu har utvecklats till en skandal för hela S på grund av deras försök att mörka de verkliga orsakerna.

I vad som närmast kan liknas med en kollaps för kommunstyret har även ekonomichefen Jan Öström meddelat att han slutar och Kultur- och fritidschefen Anders Persson har efter konflikter fått sluta.
S försökte direkt efter Nordströms avgång, med starkt stöd av Anders Josefsson (M), fortsätta den ”spin” om ”hat och hot” som de konsekvent har använt mot protesterna emot deras politik. 

Till exempel försökte de framställa Rättvisepartiet Socialisternas (RS) välkomnande av Nordströms avgång av politiska skäl som ”personpåhopp”. RS skrev i ett pressmeddelande bland annat att:
”Niklas Nordström har under sin tid i kommunledningen drivit politiken allt längre till höger, med marknadsanpassning, utförsäljningar av gemensamma tillgångar, stora nedskärningspaket parallellt med att konsulter, ’kontakter’ och VIP-arrangemang har fått allt större vikt, medan insyn och demokrati har satts på undantag.
Mest avskydd har Nordström blivit för att under enorm arrogans ha lett genomdrivandet av stordriftsplanen ’Framtidens skola’ med nedläggningar av en lång rad skolor och förskolor, trots de massiva folkliga protester som har skakat Luleå sen 2015, och de allt mer bisarra försöken att stoppa försöken att få till en lokal folkomröstning som tvingats fram av S-M-politiken.”

En av dem som starkt bidrog till ”hat”-drevet var TV4-journalisten Marcus Oscarsson, som i ett uppmärksammat inlägg på sociala medier hävdade att lokalpressen tillät hat mot Nordström på sina sociala plattformar. Inga exempel gavs och alla inlägg som ifrågasatte Oscarssons tes togs noggrant bort – inte ens de anklagade medierna gavs rätt till replik!
I efterhand har det kommit fram (först avslöjat av Expressen) att den akuta krisen för Nordström hade uppstått efter att han för tre veckor sedan anklagats för ”olämpligt beteende” och ”utnyttjande av en person i beroendeställning” mot en kvinna anställd i ett kommunalt bolag.
Informationen om detta nådde Socialdemokraternas partiledning i Stockholm på onsdag förra veckan, varpå riksdagsledamoten Fredrik Sammeli reste till Luleå för ett sent möte med den lokala partiledningen. Dessa träffade sedan Nordström på torsdag morgon, varpå Nordström meddelade sin omedelbara avgång och lämnade Norrbotten.

Socialdemokraterna har ljugit och de har osynliggjort och förminskat mycket allvarliga anklagelser om ”olämpligt beteende”. De har med en propagandaoffensiv om ”hat och hot” på sociala media mörkat den verkliga orsaken till avhoppet, ett hån mot personen/personerna som sägs ha utsatts i det personalärende som hänvisas till.

Ändå fortsatte arbetarkommunens ordförande Anders Öberg och andra socialdemokrater att hävda att den ”akuta stressen” berodde på hat och hot på sociala medier. Öberg har nu erkänt att han ljög journalister rakt upp i ansiktet genom att säga att han inte kände till något personalärende!
Liv Shange Moyo, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå, kommenterar:
– Det som nu har framkommit om de direkt utlösande orsakerna bakom Niklas Nordströms avgång gör att det minsta S är skyldiga luleborna är en ursäkt. S-ledningens hantering av skandalen bottennappar i så många bemärkelser. De har ljugit och de har osynliggjort och förminskat mycket allvarliga anklagelser om ”olämpligt beteende”. De har med en propagandaoffensiv om ”hat och hot” på sociala media mörkat den verkliga orsaken till avhoppet, ett hån mot personen/personerna som sägs ha utsatts i det personalärende som hänvisas till. De har rent opportunistiskt försökt brännmärka alla som riktat kritik mot den politik och ledarstil Nordström fört och som han förknippas med, som en hatisk mobb och därmed försökt tysta även politisk kritik.
– Än så länge har oppositionen i kommunfullmäktige inte mottagit ett enda ord från kommunledningen om vad som egentligen har hänt och vad som nu kommer att ske. RS kräver en omedelbar redovisning av hur de många avhoppen och ”personalärendet” ska hanteras.

Att Nordström hoppade av dagen efter att det står klart att Barn- och Utbildningsnämnden inte kommer att lägga de nya nedläggningsförslag som aviserats ända sedan juni är ingen slump. Det stora, organiserade motståndet mot stordrifts- och nedskärningspolitiken är en viktig del i den kris som både S och Nordström personligen har hamnat i, även om den utlösande faktorn var en annan.
Oavsett orsak till avhoppet kommer det inte en dag för tidigt – förtroendet hos en mycket stor del av luleborna har varit förbrukat sedan länge. RS har konsekvent kämpat emot Nordströms högerpolitik. Nu uppmanar vi luleborna att kräva en verklig vändning i politiken, inte bara i persongalleriet. 
Luleå behöver en kommunledning som satsar på att utveckla välfärden istället för att avveckla den, som lyssnar och har koll på verkligheten för vanliga lulebor, och som är beredd att ta kamp för de resurser som behövs. Sverige är rikare än någonsin och det är totalt oansvarsfullt att som kommunpolitiker pressa på med drastiska försämringar för skola, äldrevård, landsbygd och demokrati med hänvisning till ekonomin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!