Skolstrejk i Göteborg

2010-10-27 14:48:37
Idag strejkar eleverna på Nya Påvelundsskolan i protest mot nedskärningar. Flera hundra elever deltar i protestaktionen.

Kravet från eleverna är att få behålla bemanningen i biblioteket som de drygt 500 eleverna förlorar då en deltidsanställd i biblioteket försvinner i nedskärningarna. Eleverna poängterar att läraren har en nyckelroll när det gäller hans kunskap om teknisk support på skolan.
Skolstrejken som har ett så gott som fullständigt stöd bland eleverna hotas av skolans rektorer som i brev hem till eleverna skriver att strejken kommer att betraktas som skolk:
”Undervisningen på Nya Påvelundsskolan kommer att genomföras enligt schemat och eleverna har närvaroplikt precis som vanligt”, skriver rektorerna.

Men Elevkampanjen menar istället till skillnad från rektorn att skolstrejk tydligt faller inom ramen för skollagens och läroplanens intentioner samt är en del av de grundläggande rättigheterna enligt grundlagen.

Skollagen paragraf 2: Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.”
Läroplanen: ”Skolan har en viktig uppgift när det gäller att förmedla och hos eleverna förankra de grundläggande värden som vårt samhälle vilar på… Den skall framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjlighet till sådana”.
I Sveriges grundlag står följande: “Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet” – detta är de viktigaste paragraferna som hela grundlagen börjar med.

Till GP.se säger rektor Anna Dierks är elevernas protester förgäves. Men detta är bara ett sätt att få stopp på strejken och försäkra sig mot fortsatta aktioner.

Ser vi resultatet av ungdomarnas demonstrationer, skolstrejker och protester i Lärjedalen så räddades såväl Bergums som Hammarkullens ungdomsgårdar.
Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till elevernas protester och krav.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!