Skolstrejk i Haninge

2007-03-07 10:15:28
Genom att skjuta till 15 miljoner och skriva ner antalet hotade skoljobb visar den borgerliga kommunledningen i Haninge att de har börjat inse vidden av proteststormen.
Nedskärningarna är dock fortfarande den största attacken någonsin mot skolan. Elevkampanjen, som varslat om strejk på skolorna den 7 mars, fortsätter kampen för att stoppa alla nedskärningar och rusta upp skolan.

Högeralliansen i Haninge (m, fp, kd, c, mp) är uppskrämda efter att 400 elever, föräldrar och lärare demonstrerade utanför Barn- och utbildningsnämndens möte den 20 februari.
Först ville politikerna skära bort hela 240 tjänster i skola och förskola, nu backar de till 130 tjänster.
– Politikerna måste backa på alla nedskärningar, säger Elevkampanjens ordförande Lina Thörnblom som också är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och en av de många talarna på skolstrejken.
Politikerna har försökt mörka fakta om nedskärningarna och hur stora de är. De har till och med sagt att nedskärningarna beror på ett ”räknefel”.

Högerstyret ljuger

Men siffrorna visar att de ljuger.
– Politikerna ljuger för att slippa förklara varför de vill ta pengar från skolan, säger Lina Thörnblom.
– Av de 49,5 miljoner som ska skäras ner så beror enbart 5,8 miljoner på den s k ”felräkningen”, förklarar Mattias Bernhardsson som är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och själv en av de som Barn- och Utbildningsförvaltningen vägrat lämna ut information till. Materialet är ”inte offentligt”, säger de till alla som frågar.
Nedskärningarna kommer att slå hårt om de genomförs. På flera förskolor säger personal att de inte kommer att kunna garantera barnens säkerhet.

Kampanjen fortsätter

På samtliga skolor kommer klassernas storlek att öka drastiskt från en nivå som redan tillhör landets största. Den centrala administrationen ska skäras ner med minst 15-20 procent och vuxenutbildningen med 5,5 miljoner kronor. Vistelsetiden på förskolan för barn till arbetssökande och föräldralediga ska begränsas till max 25 timmar i veckan.
Skolstrejken den 7 mars kommer att följas av protester vid kommunfullmäktige den 2 april och Rättvisepartiet Socialisterna kommer att gå ut med ett massflygblad i 20 000 dörrar.

Mattias Bernhardsson

Så drabbas skolor och förskolor:

Jordbro/ Västerhaninge / Tungelsta
Skolor/förskolor: Alla!
Nedskärning: 18,8 miljoner.
Tjänster bort: 49,2
Övrigt: Ribbyskolans kafeteria stängs, frukost och salladsbord avskaffas.

Brandbergen / Vendelsö
Skolor/förskolor: Alla!
Nedskärning: 17,6 miljoner.
Tjänster bort: 45,6

Handen / Skärgården
Skolor/förskolor: Alla!
Nedskärning: 13,1 miljoner.
Tjänster bort: 34,3

Rektorerna befarar mycket större klasser, att färre elever kommer nå kunskapsmålen och att stöd av specialpedagoger upphör nästan helt, liksom arbetet med elevers ohälsa. Det betyder stor risk för ökade sjukskrivningar, väldigt stora barngrupper och att barnens säkerhet inte längre kan garanteras!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!