Skotten i Malmö – vilka bär ansvaret?

2010-10-23 09:25:06
Det är en gärningsman som ligger bakom 15 skottlossningarmot invandrare i Malmö, misstänker polisen. I veckan sköts ytterligare en man i ryggen vid en busshållplats, två kvinnor besköts genom fönstret in i en lägenhet och därefter avlossades skott mot en ung man på cykel.

Känslorna tar sig tillbaka till 90-talet då rasistiska Ny Demokrati tog sig in i riksdagen, högerregeringen vann valet, med hårda attacker på sin agenda och lasermannen sköt invandrare.

Idag har vi en andra mandatperiod med en brutal högerregering, rasistiska Sverigedemokraterna tog sin in i riksdagen och ur det rasistiska självförtroendet en ny gärningsman som riktar in sig på att skjuta invandrare.

De senaste skottlossningarna i Malmö riktar sig mot invandrare och vid flera tillfällen har samma vapen används. Detta är ett direkt resultat av Sverigedemokraternas valframgångar. De legitimerar en rasism som tar sig olika uttryck. Denna gång med upprepade mordförsök.

Även Jerzy Sarnecki, professor i kriminalogi drar paraleller till 90-talet och lasermannens skjutningar.

Nu behövs en ny massrörelse mot rasism, nazistiskt våld och högerpolitik. Lärdomarna från 90-talet är viktiga. Då var det en massiv antirasistisk rörelse, kombinerad med klasskampen som inkluderade hundratusentals mot högerregeringen som trängde undan nazistiska våldsgrupper och kastade ut rasisterna ur riksdagen. Den viktigaste lärdomen är att kampen mot rasism måste kopplas samman med kampen mot nedskärningar, klassklyftor och högerpolitik som är rasismens grogrund.

RS Göteborg, 21 oktober


Vilka bär ansvaret för det rasistiska våldet?

Idag ser vi resultatet av ett samhälle där rasismen och Sverigedemokraterna har normaliserats. Resultatet var det samma under 90 talet med rasistiska Ny Demokrati.

Rasisterna i Sverigedemokraterna får för det mesta stå oemotsagda i TV, radio och tidningar. Dag ut och dag in får de spy ut sitt hat mot flyktingar, invandrare och muslimer. Som hjälp har de högerregeringen som plockar upp en rad av deras frågor och gör till sina och legitimerar på så sätt rasismen ytterligare.

SD bjuds in till intervjuer, debatter och framställs som ett parti bland alla andra. Med den bakgrunden är det som en man nu sprider skräck i Malmö med att skjuta invandrare.

Det är ingen tillfällighet att detta sker just nu. Rasismen piskas upp i samhället där media har blivit Sverigedemokraterna bästa arena. Vilket parti behöver aktiva medlemmar då man ändå har öppna dörrar in i media.
Ansvaret för vad som händer vilar hos det borgerliga etablissemanget och dess media som har normaliserat Sverigedemokraterna och deras rasism.

Vad som kommer vända utvecklingen kommer inte vara de proffstyckare, liberala tidningsredaktioner,  journalister, hycklande politiker eller debattörer. Utan den rörelse som gav sig uttryck efter valet då närmare 20 000 demonstrerade runt om i landet, 10 000 i Stockholm, 5 000 i Göteborg och i många fler städer.

Den kampen måste omvandlas från en spontan ilska till en medveten och organiserad kamp mot rasism och högerpolitik. Koppla samman kampen mot rasism med kampen för arbete, bostad, upprustning av vård, skola och förorter. Rättvisepartiet Socialisterna kommer bistå med sin erfarenhet för att bistå denna kamp och bygga rörelsen.

RS Göteborg, 22 oktober

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!