Skövlande skogskapitalist granskad och avslöjad

Skogskapitalisten Jonas Wahlström köper upp mark, avverkar allt som går att avverka för att krama ut så mycket pengar som möjligt (Foto: CC0).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

En notorisk storkapitalist och skogsägare har fuskat för att avverka större områden av gammal skog än tillåtet. Skog med stora naturvärden har kalhuggits, samtidigt som han har försökt få igenom skyddsjakt på ren, trots att det går emot svensk lagstiftning. Ekot har granskat och avslöjat skogskapitalisten Jonas Wahlströms förehavanden utanför Jokkmokk.

Wahlström är en kapitalist från finansmarknaden. Det handlar inte om någon ”vanlig” skogsägare, utan om en finanshaj som köper upp mark, avverkar allt som går att avverka och för att krama ut så mycket pengar som möjligt.
Tidigare har Wahlström varit i blåsväder, bland annat då han i slutet av 1990-talet köpte upp Askö i Stockholms skärgård för att skövla skogen, vilket bland annat har omskrivits i tidningen Affärsvärlden. Världsnaturfonden, Miljöinstitutet och Helsingforskommissionen krävde att ön istället skulle bli naturreservat.
Historien slutade den gången med att självaste kungen tillsammans med Wallenberg gick in med pengar, tillsammans med Naturvårdsverket, för att köpa ut ön för 9 miljoner kronor som en födelsedagspresent till kungen. En rakt igenom bisarr historia för oss vanliga döda, men kortfattat är ön idag ett naturreservat.

Nya avslöjanden haglade från Sveriges Radio Ekot förra veckan.
Ekots undersökning visar hur Wahlström under sitt företag Hvalfisken har avverkat 400 hektar skog mer än vad som borde vara möjligt under lagen. Genom att stycka upp skogen och ”sälja” den till sina dotterbolag, som kopplas till familjemedlemmar, har det varit möjligt att kalavverka stora områden.
Tallar som är flera hundra år gamla har avverkats på marker som Länsstyrelsen hade planerat att göra till naturreservat. All avverkning har skett på väldigt kort tid; under bara några år har kala fläckar synts breda ut sig på satellitbilderna över skogsområdet.
Avverkningen av gamla tallar har enligt Ekots granskning skett systematiskt, trots att myndigheter har avrått från att viktig skog skulle huggas ner.

Wahlström har hindrat myndigheterna och försvårat arbetet med inspektion av skogen.

Skogskapitalisten Wahlström har hindrat myndigheterna eller åtminstone försvårat arbetet med inspektion av skogen. Genom att använda sig av bommar för skogen har både Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen haft svårt att ta sig ut på markerna.
Kontrollanter har fått cykla från vägspärrarna, vilket i en intervju med Ekot beskrivits som ytterst retsamt då fullastade timmerlastbilar och stora bilar tillhörande skogsbolagen har kört fram och tillbaka på markerna.
Trots allt stannar inte galenskaperna här. Ekots granskning visar vidare att Wahlström har skrivit till Länsstyrelsen och bett om skyddsjakt på renar på skogsområdet. Eftersom renar i lagens mening är tamboskap är skyddsjakt på dem inte tillåtet. Wahlström har menat att renarna stör jakt på älg och björn på skogsområdet, samt att de äter upp trädplantor. Det hela målar upp en bild av en riktig roffartyp som inte skyr några medel för att pengarna ska rulla in på kontot.
Varken Wahlström eller någon annan på företaget har kommenterat granskningen, men uttrycker via sin hemsida att äganderätten är viktig; en grundsten i kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!