Skuld och skam i det svenska klassamhället

Under krisen som pandemin förstärkt har skuldsatta hamnat i ännu djupare skulder (Foto: Wikipedia Commons / Fluff).

av Åsa V Karlsson // Artikel i Offensiv

Skuld, skam, stress och social isolering. Så är vardagen för många i Sverige idag. Pandemin har gjort att många skuldsatta har sjunkit ännu djupare ner i skulder, med risk för att ha skulder kvar livet ut.

I en enkät där de med skulder hos Kronofogden fritt fick berätta hur de hamnade där och hur de tänkte kring detta uppger 9 av 10 att skulderna har medfört sämre livskvalitet och att de oroar sig för sin privatekonomi. Hos Kronofogden finns en förebyggande avdelning och under hösten 2020 frågade man 10,000 människor i syfte att bättre kunna ge råd och guidning ut ur skuldfällan.
Att det finns en stark koppling mellan ekonomisk stress och psykisk ohälsa vet man sedan länge. Det är lätt att dra på sig skulder, men svårare att bli av med dem. 3 av 4 skäms över att berätta, men de flesta vill ta tag i sina problem och behöver hjälp. 
En femtedel av alla skulder hos Kronofogden kommer från lån. Människor med låg inkomst och små marginaler löper störst risk att få skuldproblem. Omvälvande livshändelser ligger ofta bakom; arbetslöshet, sjukdom och sjukskrivning, separation eller konkurs. Man tappar kontrollen över sin ekonomi. Hyran ska betalas och maten blir inte billigare. Privata låneföretag lockar med sms-lån och krediter.

Finansinspektionen (FI), Konsumentverket och Kronofogden har gjort en gemensam analys, den första i sitt slag, i syfte att förebygga och lindra i skuldtyngda människors liv (Kronofogden den 12 maj). 
De som har lån har också ofta andra skulder. 35 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har mindre än 14,000 kronor efter skatt, men det är mer än hälften av dem som sitter fast hos Kronofogden. Ofta har de dessutom obetalda telefonräkningar, underhållsstöd, skatteskulder eller fordonsrelaterade skulder.
Unga, 18-25 år som fastnar i skuldproblem, får ofta tidigt problem att betala och får påminnelser och inkassokrav, medan det är medelålders som får skulder hos Kronofogden. I analysen föreslår man att unga kan ha lättare att få hjälp av föräldrar och andra närstående när det behövs, vilket inte stoppar ett riskbeteende och kan leda till framtida bekymmer.
Många mindre lån leder till tidiga problem, medan ett eller fler större blir skulder hos Kronofogden – det vill säga att man tar ett stort lån för att betala många små lån.

Avskaffa ockerräntor och förbjud privata inkassoföretag vars ägare tjänar grova pengar på fattiga människors desperation.

Konsumtionslån är en allt större del av människors lånekostnader. Fler får problem att betala och skulderna hos Kronofogden och inkassobolag bara växer. Sedan 2015 har skulderna hos Kronofogden ökat till 15 miljarder kronor och hos inkassobolag är summan 77 miljarder (en fördubbling på 10 år).
Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden vill nu ha rundabordssamtal med lånebranschen för att stärka konsumentskyddet vid konsumtionslån.
– Det kan hända vem som helst, kommenterar Amanda Vargensten Westerström, ansvarig för det förebyggande arbetet hos Kronofogden, i ett pressmeddelande den 13 maj. 
Den största anledningen till skulder är arbetslöshet, sedan tillkommer skulder som en annan person har gett upphov till. Båda faktorerna slår hårt mot speciellt kvinnor, och i pandemins kölvatten har många förlorat jobbet eller fått nedskuren arbetstid. 
En av de metoder som en våldsam partner använder är att ekonomiskt isolera, skuldsätta och förstöra livet och framtiden för kvinnan (oftast), göra henne skuldsatt och med ekonomiska anmärkningar vilket gör det svårt att få bostad. 

Det är viktigt att bryta tystnaden och skammen: att se det större sammanhanget och ge verklig hjälp utan vinstintressen och utan moraliserande. Det kan hända vem som helst, men det slår hårdast mot de som redan är tyngda av en tuff vardag. 
• Avskaffa ockerräntor och förbjud privata inkassoföretag vars ägare tjänar grova pengar på fattiga människors desperation. 
• Slopa studieskulder hos CSN och avskriv lån för arbetslösa, sjukskrivna, ensamstående och barnfamiljer. 
• Jaga ifatt skattesmitare och avskaffa RUT- och ROT-avdrag. 
• Återinför social förtur i bostadskön och bygg ut allmännyttan med bostäder alla har råd att bo i. 
• För ett samhälle där alla har rätt att leva, inte bara vissa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!