Skurups kommun attackerar ensamkommande

av Anders Wemmert

I Skurups kommunhus läggs rasistiska förslag fram (foto: Mrkommun / Wikipedia commons).

Sedan valet hösten 2018 styrs Skurups kommun av en allians bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och det lokala Skurupspartiet. Tillsammans har de en majoritet av de 41 mandaten i kommunfullmäktige. I höstas röstades en motion från SD igenom som innebar att kommunen skulle börja polisanmäla ensamkommande flyktingbarn som uppgett fel ålder till myndigheterna för bidragsfusk och brott mot bidragslagen.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M) menade att de ensamkommande barnen hade begått ett brott och därmed är kriminella om de har uppgett en ålder som Migrationsverket sedan har ändrat. Skurups kommun polisanmälde sålunda 17 barn och ungdomar för bidragsfusk. Samtliga 17 barn var minderåriga när de kom till Sverige. Dessutom visste kommunpolitikerna om att inga bidrag betalats ut direkt till barnen. 

Denna händelse är ytterligare ett exempel på hur långt SD i allians med andra borgerliga partier är beredda att gå i sin hets mot flyktingar i allmänhet och ensamkommande i synnerhet. Man är beredd att utnyttja både det politiska och det juridiska systemet för att hetsa mot flyktingarna.
I mars 2019 beslöt kammaråklagare Stefan Waern att lägga ner förundersökningen mot de polisanmälda ensamkommande med motiveringen att utbetalningarna av bidrag gått till HVB-hem eller till gode män, inte direkt till barnen. 
Johan Bolinder (M) har efter att åklagaren beslutat att lägga ned utredningen sagt till SVT att det inte kan uteslutas att enskilda individer kan ha gjort sig skyldiga till andra brott, trots att inga sådana brottsmisstankar ligger till grund för anmälan.
Tydligen är det inte principiellt fel att utnyttja lagar för att hetsa mot flyktingar, utan högern vill uppenbarligen testa gränserna för hur långt man kan gå.
Samma sak sker också i Staffanstorps kommun som nyligen har fattat beslut om att ingen som helst ekonomisk hjälp eller annat stöd ska gå till ”misstänkta IS-anhängare”.

Hetsen mot flyktingar måste stoppas nu och det måste ske genom en mobilisering mot högerpolitiken.
• Stoppa attackerna på flyktingar – återinför asylrätten.
• Stoppa utvisningar till Afghanistan.
• Riv EU:s flyktingmurar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!