Skydda vårdanställda – korta arbetstiden & utöka personalstyrkan

Långa arbetsdagar i skyddsutrustning är påfrestande – korta arbetstiden med bibehållen lön (Foto: Official U.S. Navy Page, Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Vårdhygien i Region Västerbotten skickade en enkät angående att jobba i skyddsutrustning till vårdpersonal i 15 kommuner. 2,797 personer deltog, där majoriteten var undersköterskor över 45 år. 

Av dessa ansåg 42,9 procent att det var ”jobbigt” eller ”extremt jobbigt” att arbeta med munskydd och visir. Framför allt var det varmt och kvavt, svårt att andas och att se. Jobbigast var det att arbeta med munskydd. Många ansåg att två till tre timmars arbete med skyddsutrustning motsvarar 8 timmars arbete utan. 
Många har också fått hudbesvär och/eller huvudvärk. Ett annat problem som uppgavs var att det var svårt att kommunicera med kollegor och patienter när visir och munskydd täcker stora delar av ansiktet.

Om tre timmars arbete med skyddsutrustning motsvarar 8 timmars arbete utan förstår man vilka extremt jobbiga dagar undersköterskorna har haft och har. Nu när smittan ökar igen är det lätt att tänka sig att personalen bävar inför hösten. 
Skyddsutrustning behövs vid arbete med covidpatienter. Arbetsgivaren måste försäkra sig om att personalen kan få den vila som behövs för att de ska kunna vara koncentrerade på jobbet. Då kan man inte jobba 8 timmar i skyddsutrustning. Arbetstiden måste kortas. För att klara det måste personalstyrkan bli större.
För en patientsäker vård krävs kortare arbetsdagar för personalen och fler anställda i vården. Bra vård måste få kosta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!