Skyddsombud: ”Personal och brukare offras för kapitalismen”

Skyddsombud i Göteborg pekar mycket riktigt ut kapitalismen som coronakrisens huvudbov (Foto: Jakez / CC).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

I en uppmärksammad debattartikel i GP den 18 maj från skyddsombuden Angelo Causin Lundgren, Majorna-Linne och Marianne Bromberg, Norra Hisingen (båda i Göteborg) varnar de fackligt aktiva om situationen i hemtjänsten för såväl arbetarna som brukarna. 

”De äldre och sköra ska skyddas. Ändå träffar de alldeles för många personer från hemtjänsten varje dag”, skriver de och fortsätter: ”Skyddsutrustningen räcker inte och timanställda har inte råd att sjukskriva sig. Att skattesänkningar och privatiseringar slår sönder välfärden borde alla vid det här laget ha insett.”
Debattartikeln är en svidande kritik mot effekterna av nyliberalismen och konstaterar: 
”Våra gamla och sköra, men även personalen, är utsatta på grund av just privatiseringar och skattesänkningar. Att det skulle krävas en pandemi för att inse att privatiseringar av välfärden är dåligt och rentav idiotiskt är tragiskt.”

Äldreomsorgen är som ett resultat av politiska beslut såväl underfinansierad som underbemannad. Men att de mest basala behoven i denna pandemi saknas visar skyddsombuden i sin debattartikel. 
”Vi som skyddsombud har blivit kontaktade av personal för att ytdesinfektion, tvål och handsprit är slut på avdelningarna. Nattpersonal vittnar om att de kommer till jobbet på kvällen och har två stycken munskydd som ska fördelas på 6-8 insatser hos brukare med både misstänkt och bekräftad smitta.”
De beskriver en ohållbar situation inom hemtjänsten där de gamla tvingas möta alldeles för många olika personer per dag, vilket går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att begränsa sociala kontakter. 

De kritiserar också situationen där personal saknar riktiga anställningar och en arbetsmiljö som är så dålig att de själva insjuknar. Det berättas om handlingsplaner som görs med närmsta chef, som sedan uppmanar personalen att inte följa handlingsplanerna. De beskriver problem med att timvikarier inte har råd att vara hemma vid minsta symtom, utan kommer till jobbet ändå. 
Skyddsombuden riktar en sylvass kritik mot ansvariga chefer som avfärdar fackets förslag. 
”Vi skyddsombud har många förslag för att minska smittspridningen. Men det känns som att man direkt avfärdar de förslagen utan att ens lyssna på dem, eftersom de inte kommer från en tjänsteman.”

De har föreslagit att ”arbetsgivaren borde månadsanställa timvikarier för att bemanna upp på avdelningarna, att personalen inte ska springa mellan avdelningar med och utan smitta”. 
De har påpekat att resurspassen borde göras på den egna avdelningen. Men ingen har lyssnat. Skyddsombuden uppvisar en frustration med att de väntar på åtgärder som inte kommer, eller riskerar komma för sent. De varnar för att ”Fler gamla och personal insjuknar och riskerar att dö i väntan (…) Båda grupperna är offrade för kapitalismens skull, och av handfallna arbetsgivare som inte verkar komma till skott med beslut.” 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!