Skyhöga hyreshöjningar i Eskilstuna

Folk kommer ha svårt att bo kvar efter att hyrorna chockhöjs när eftersatt renovering genomförs (Foto: Hans Östensson).

av Hans Östensson // Artikel i Offensiv

För ungefär ett år sedan när covid-19 på allvar började få fäste i Sverige damp ett brev ner hos 57 hyresgäster i det av det kommunala bostadsbolaget Kfast ägda området Ostran på Östermalm i Eskilstuna. Lägenheterna på Galléengatan (nästan halva Ostran) stod inför stambyten och Kfast passade då på att samtidigt genomföra renoveringar av kök och badrum. Förslaget innebar att hyran skulle höjas i tre steg under tre år.

För en trea på 72 kvadrat skulle det innebära 1,000 kronor i höjning direkt efter att stambyte och renovering är klar, året därefter cirka 1,000 kronor till och tredje året runt 800 kronor. Dessa höjningar motiverades med renoveringarna. Ovanpå dessa skulle de årliga höjningarna komma.
Jag pratade med Peter Widén och Litzie Cabero som har bott länge i området. De betalar 5,335 kronor för en normal trea på 72 kvadrat och med den nya hyran som för dem innebär en 52-procentig ökning får de och många andra svårt att bo kvar.

Det här området har alltid varit ett arbetarområde. Föregångaren till dagens Ostran bestod av små enkla hyresrätter i trä; här bildades Eskilstunas hyresgästförening i samband med en hyreskonflikt 1919. Gamla Ostran revs på 1960-talet och lämnade plats för de hus som nu står där.
Alla hyresgäster fick en chock när förslaget till de nya hyrorna presenterades. Man hade förstått att de snart 60 år gamla lägenheterna måste förnyas och delvis renoveras. Det var dock få som hade trott att hyreshöjningarna skulle bli så stora. Renoveringarna var långt mer ”lyxiga” än vad hyresgästerna hade önskat sig. 
Lyxrenoveringar har blivit en metod tillämpad av bostadsbolagen för att kraftigt höja hyrorna i dagens Sverige.
Eftersom det var coronatider genomfördes inga möten och alla utom en av hyresgästerna skrev på förslaget. Peter och Litzie reserverade sig. I reservationen skrev de att flera av renoveringarna var onödiga och till och med i vissa fall innebar försämringar. De reste tanken att framtida hyresförhandlingar måste handla om hyressänkningar för att kompensera för de absurda höjningarna man nu har tvingats till. 
Att hyresgästerna har skrivit på berodde ju på att stamrenoveringar och ombyggnad av kök och badrum bakats ihop. Ingen vill ju motsätta sig de nödvändiga stambytena, men det fanns ingen möjlighet att säga ja till dem och nej till badrums/köksrenoveringarna.

Tanken att lösa situationen genom att kräva hyressänkningar i framtida årliga hyresförhandlingar fick nu stöd bland många av de boende. Man samlades på coronasäkra utomhusmöten och lyckades även få med Kfast på ett möte i den närbelägna slottsskolan. 
På ett av mötena valdes en grupp på sex personer som ansvariga för sammankallning med mera. Gruppen föreslog en träff med Kfast och kravet var att framtida förhandlingar skulle innebära hyressänkning. Kfast svarade att de var villiga att mötas, men att endast två personer från de boendes grupp skulle kunna närvara och att inga förhandlingar skulle äga rum, enbart informering från deras sida. 
Gruppen svarade att man då vill skjuta på träffen tills coronaläget medgav att alla boende kunde samlas för att demokratiskt kunna ta ställning till vad som samtalen mynnade ut i.
Hyresgästföreningen skrev på avtalet, vilket är ett problem. Redan har flera av de boende flyttat. I dessa lägenheter kommer de som flyttar in inte få hyran höjd i tre steg, utan hela höjningen på en gång. Därmed vill Kfast antagligen göra det svårare för de boende att ifrågasätta sina framtida höjningar.

– Eftersom hyreshöjningarna kommer i tre steg under tre år om ett år har vi tid på oss att mobilisera fler. Vårt förslag om hyressänkningar bör ha möjligheter att vinna gehör och defaitismen om att man inte kan göra något kan komma att ersättas av en tro om att sammanhållning och kamp kan lyckas pressa tillbaka hyreshöjningarna, säger Peter Widén.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!