SL-nedskärningar: Indragna busslinjer bara början

Busslinjer ska dras in och biljettpriset kommer förmodligen att höjas vid årsskiftet (Foto: Trausti Evans / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

En utbyggd, avgiftsfri och fungerande kollektivtrafik vore ett utmärkt recept för att få ner massbilismen och göra en rejäl satsning för klimatet, låginkomsttagare och tillgänglighet.
Istället väljer Storstockholms Lokaltrafik (SL) och regionens politiker tvärtom. Busslinjer ska dras in och biljettpriset kommer förmodligen att höjas vid årsskiftet.

När den miljöpartistiske Anton Fendert tog över som Trafikregionråd i Region Stockholm efter den hatade Kristoffer Tamsons (M) trodde kanske vissa på att de ”rödgröna” skulle göra om, göra rätt och ställa om. Så blev det inte.
Istället har man först svikit sitt löfte om tågvärdarna kvar på pendeln, och nu ska hela 21 busslinjer dras in i regionen – samtidigt som ytterligare 45 linjer får färre avgångar. Det visar en remiss från trafikförvaltningen, som bland annat Dagens Nyheter skrev om den 4 maj.
Motiveringen är ekonomin; det är ”inte lönsamt” att driva dessa linjer längre, vilket beror på ”höjda kostnader” och ”minskat antal resenärer” efter pandemin. Även om Anton Fendert menar att priset inte höjs just nu ”utesluts” inte en ”mindre höjning” till hösten.
Sverigedemokraterna är såklart värst av alla och kräver att man ska ”stävja fuskåkandet” genom ”hårdare kontroller” – vilket bara är en förlängning på deras bestraffande batongpolitik mot fattiga och låginkomsttagare.
Andra saker som nämns i remissen från trafikförvaltningen är att dra ner turtätheten på vissa tunnelbanelinjer vissa tider på dygnet, från var tionde till var tolfte minut.

I ett kapitalistiskt system finns det ingen sista nedskärning eller sista försämring. När rikedomar och kapital alltmer koncentreras i ena polen tas de naturligtvis från den andra polen. Man lägger hela bördan på vanligt folk – och även klimatet och miljön, som minst av allt behöver att ännu färre reser med kollektivtrafik.
Istället för att straffa resenärerna genom mindre turer och höjda biljettpriser, och istället för att klimatet och miljöns behov dränks i högerpolitikens avgaser (där även ”Miljö”-partiet ingår), krävs det någonting helt annorlunda. Det finns pengar i samhället i stort för att täppa till det ”ekonomiska hålet” i budgeten, som Fendert kallar det.
Vad som är möjligt eller inte möjligt att uppnå är helt en fråga om maktbalansen och bestäms av kampen. Demonstrationen den 31 maj kan bli ett viktigt avstamp för att börja tippa maktbalansen till arbetarnas fördel.

Socialistiskt Alternativ kämpar för vad vi heter – ett socialistiskt alternativ till kapitalismens kaos, kriser och katastrofer. För det krävs demokratisk kontroll och styre underifrån av storbolag och banker för att kunna ställa om ekonomin i enlighet med folkets och ekologins bästa, samt verklig demokrati på arbetsplatser, skolor, bostadsområden med mera för att säkerställa ett faktiskt arbetarklasstyre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!