SL överklagar kontanthanteringen

2006-11-15 14:26:28
Connex, Swebus och Buslink överklagar kontanthanteringsförbudet som skulle börja gälla från 1 januari 2007.
Överklagan motiveras med att man inte kommer hinna införa ett fungerande alternativt betalningssystem på så kort tid.

– Fackets uppgift blir nu att få AV att testa om det är datumet eller själva kontantstoppet man vill åt, säger Peter Boström, huvudskyddsombud på Swebus, Södertälje.
I slutet på oktober beslutade arbetsmiljöverket (AV) att gå på bussförarfackens linje och förbjuda kontanthanteringen. Nu har beslutet överklagats av arbetsgivarna, som backas upp av SL.
– Troligen är det SL som tvingar arbetsgivarna till att överklaga. Arbetsgivarna har ingenting att tjäna på kontanthantering, de behåller inte mycket av pengarna man drar in på biljettförsäljningen, säger Peter.
– Man säger också att man överklagar själva tidsgränsen, men så kan man inte göra. Det här är en överklagan som riktar sig mot hela slopandet av kontanthanteringen.
Borgerlig media har blåst upp farhågor om att en tillfällig nolltaxa, som kunde bli resultatet om kontanthanteringen slopas före ett nytt betalsystem börjat fungera, skulle förvandla bussarna till rullande värmestugor.

”Inte hållbart”

– Skitsnack, säger Peter. I själva överklagandet överbetonas inte det argumentet. Och det är inte hållbart. Vi vägrar att diskutera frågan, argumentet stämmer inte.
AV:s beslut kan endast rivas upp av regeringen. Det är troligt att regeringen går på samma linje som sina partivänner i SL, men frågan är om man bara kommer att skjuta på själva datumet eller helt häva förbudet mot kontanthantering.
Peter påpekar att det mest fördelaktiga från bussförarnas synvinkel är att arbetsgivarna ges möjlighet att skjuta upp förbudet till den 31 mars. Om överklagan i själva verket riktar sig mot kontantstoppet, kommer det högerstyrda SL då att bli tvunget att bekänna färg.
Ulrika Waarnaperä