SL-priserna höjs igen

2007-09-26 17:40:33
Avgaspartierna i alliansen kommer med nya attacker på kollektivtrafiken i form av ökade priser och chockhöjda böter för plankning står på tur.

Försämringarna doldes genom en mediakupp där borgarna först lanserade en ”satsning” på nattrafik. Det var i själva verket fråga om en dryg timmes extra körning på helgkvällarna, för de som ska hem efter fyra och innan fem, då det idag inte går någon tunnelbana.
Denna satsning på Stureplansfolket skulle betalas med en timmes förkortad tid alla vardagar, inga tåg skulle gå efter kl 24.00. Redan idag känner sig 60 procent av kvinnorna otrygga i kollektivtrafiken på kvällar och nätter; dessa stod SL redo att kasta ut i kylan.
Men efter protester drogs det förslaget tillbaka i måndags.
Tvärtemot sitt eget valspråk ”Ska det smaka, så kostar det” införs en avgiftshöjning. Man får alltså betala mer för sämre service.

Avgifter – dyrt för fattiga

Progressiv skatt ersätts med platta avgifter, lika för fattig som rik. Denna gång sker finansieringen genom en avgiftshöjning på 70 kronor, SL-kortet kommer att kosta 690 kronor från och med den 1 mars. Remsor och biljetter höjs även de med 11 procent.
Framöver kan man även vänta en speciell nattaxa (på helgtrafiken).
För dem som inte har råd att betala väntas hårdare straff. Avgiften för att åka utan biljett höjs från 800 till 1 200 kronor.
Att ge sig på sjuka och svaga är tydligen borgarnas devis. Sjukresor för patienter inom habiliteringen som idag är avgiftsfria kommer att avgiftsbeläggas.
För att riktigt manifestera att det är bilen man som satsar på i dessa tider av klimatuppvärmning, hoppade Stockholm över den bilfria dagen den 22 september, då 2 000 städer i Europa stängde av gator för biltrafik. Självklart kommer även bilåkandet att gynnas av de höjda SL-avgifterna och den försämrade servicen.
Skulle alla de 700 000 trafikanter som dagligen reser med SL agera, kunde borgarna se sig i det blå efter nedskärningar, hårdare straff och avgifter.
Avgiftshöjningen kommer att sticka stockholmarna i ögonen och kan göra att ett av högerstyrets sista fästen i opinionsstöd faller.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!