Slå tillbaka högerns rasism

Högerns splittrande rasism gynnar endast överklassen. Solidaritet och enad kamp underifrån är svaret (Foto: Natalia Medina).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

”Vi har misslyckats med integrationen. Därför kan vi inte ta in så många invandrare.” Ungefär så låter högerns retorik. 

Hur ska vi nu göra för att lyckas med integrationen? ”De” måste lära sig svenska är ett favorittema. Ska ”de” lära sig svenska måste de få rätt förutsättningar. 
Moderaternas Ulf Kristersson sa nyligen att invandringen har blivit en ”belastning” för samhället. Ett lika skandalöst som rasistiskt utspel, om än inte särskilt oväntat från den blåbruna sörjan. Vi måste slå tillbaka mot detta och all rasism.

För några år sedan satt jag på en föreläsning om att undervisa invandrare i svenska. Där visades korta filmsnuttar med bombnedslag, gatustrider, krypskyttar med mera. Det skulle illustrera de flashbacks man kan få. 
Det gick inte att koncentrera sig. Förutom ljud och bild som vi fick se i cirka en kvart har flyktingarna luktminnen och allt det under längre tid än en kvart. Till det kommer oro och saknad av de som blev kvar i hemlandet.
SFI läggs i många kommuner ut på externa utförare som det så vackert heter. Då ska eleverna på en marknad hitta det bästa alternativet. Hur ska man kunna göra det? Att undervisa invandrare har inte högsta status. Det underlättar inte rekryteringen av lärare. 

Enligt den nya migrationslagen, som träder i kraft den 22 juli, kan man som asylsökande få max tre års uppehållstillstånd till att börja med. För att få permanent uppehållstillstånd ska man klara språkkrav, kunna lite samhällskunskap samt kunna försörja sig. Hur många klarar det på tre år? 
När ”de” har lärt sig svenska ska ”de” ha ett jobb. ”De” måste då också få ett jobb och det är inte lätt med en utländsk utbildning. ”Du är överkvalificerad”, fick en mig närstående veta när han sökte jobb. När brevet med avslaget kom fick han veta att alla där hade högskoleutbildning. Då var han inte överkvalificerad. 
SFI ger en grundutbildning, men ingen specifik träning i det språk som en undersköterska, en målare eller en snickare behöver. Sådant lär man sig på en arbetsplats, men då måste man ha en handledare som har tid att hjälpa. 

Man måste ju också bo någonstans. Det måste bli där det finns lediga lägenheter till ett pris man kan betala. 
Hittar man en sådan lägenhet i ett annat bostadsområde får man hoppas att svenskarna i området inte flyttar ut för att det flyttar in invandrare. Sedan måste också Migrationsverket godkänna bostadens storlek och standard. 
Klarar du alla dessa hinder kanske du vill försöka få hit din familj som du tvingades lämna kvar. Då får du hoppas att lönen räcker till att försörja hela familjen. Hur gör du annars? 
Frågan om integration handlar framför allt om den förda politiken, som allt mer influeras av det blåbruna blocket och SD:s rasistiska hatprogram.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!