Slå vakt om allmännyttan

av Carlos Gutierrez

Hotet mot hyresrätten som boendeform växer när allt fler kommuner anammar en politik för ombildningar och utförsäljning av allmännyttan.

I Göteborg vill Liberalerna (L) ombilda 50 procent av allmännyttan i miljonprogrammen. Men protesterna har fått kommunstyrelsen att bordlägga frågan. 
Med ”frihet” som lockord vill Liberalerna ombilda tiotusentals hyreslägenheter i Göteborgs förorter. På en hårt ansträngd bostadsmarknad är det ett stort steg i helt fel riktning. Ombildningar leder till färre hyresrätter i en tid när allt fler efterfrågar bra bostäder till rimliga priser.
I sin motion till kommunstyrelsen vill L att Förvaltnings AB Framtiden fram till år 2022 får i uppdrag att ombilda lägenheter och bygga nya lägenheter samt små hus i Göteborgs förorter, så att andelen hyresrätter av det totala antalet bostäder uppgår till 50 procent.
De allmännyttiga bostadsbolagen är ett av de viktigaste verktygen som kommunen har för att ta ansvar för bostadsförsörjning och se till att både dagens och morgondagens kommuninvånare har tillgång till bra bostäder till rimliga hyror. Blir denna ombildningsiver verklighet skapas det kanske några vinnare. Förlorarna är dagens ungdomar som för varje ny ombildning får det allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.

Vi står vid ett vägskäl i politiken och samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Vi anser att hyresrätten är en viktig grundförutsättning om vi ska ha ett samhälle för alla. Därför är det viktigt att slå vakt om allmännyttan och säga nej till fler ombildningar.
Detta kombinerat med att allmännyttan har blivit allt mer idélös och krokar arm med de privata fastighetsägarna avslöjar att vi är i en ny period med en allt mer aggressiv motpart.
”I Göteborg avser AB Framtiden att säga upp boinflytandeavtalen mellan Hyresgästföreningen och de kommunala bolagen. De ifrågasätter vår rätt att företräda våra medlemmar och grannar, det hotar vårt inflytande över våra hem och närområde och vi riskerar att bli av med våra föreningslokaler och mötesplatser”, skriver Hyresgästföreningen i uttalande inför massmötet den 31 mars (läs mer här).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!