Slitna vårdanställda söker sig tillbaka när de lyssnas på

Covidpandemin har inneburit enorma ansträngningar för all vårdpersonal. Många har sjukskrivit sig, andra har sagt upp sig. Nu i sommar har personal haft svårt att få ut sina semestrar. Det gäller all verksamhet och i hela landet. På en del håll har man stängt hela avdelningar. 

Offensiv berättade i början av sommaren om turerna kring BB i Lycksele. Resultatet blev att BB hölls stängt i tre veckor (26/7-15/8). Barnmorskeförbundet i Västerbotten säger att situationen den här sommaren är värre än någonsin. Många har jobbat dubbelpass, bara fått tre veckors semester och inte kunnat återhämta sig. Det blir också svårt att ta ut en sparad semestervecka senare på grund av den tunna bemanningen.

Problemen finns inte bara i Västerbotten. Tidningen Barometern rapporterade den 8 augusti om BB i Kalmar där personalen jobbat extra- och dubbelpass samt haft svårt att kunna ta rast enligt avtal.

Den svenska sjukvården har problem. Det kan man inte lösa genom att skyffla över problemet på personalen. Istället behövs att ledningen lyssnar på personalen och tar till sig vad de säger behövs. Som i Östersund där nu anställda söker sig tillbaka och det finns mer optimism inför hösten. De som arbetar i verksamheten har bäst möjlighet att komma med lösningar på problem. Framför allt måste Sveriges politiker satsa på sjukvården, inte bara i ord utan i reda pengar så att fler kan anställas.

Sigbritt Herbert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!