Slopa karensavdraget helt och hållet

Många går till jobbet trots sjukdom då de annars inte klarar sig. Det borde inte behöva vara så (Foto: Försäkringskassan).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Den 30 juni försvinner den tillfälliga lättnaden med slopat karensavdrag. Återigen kommer arbetare att förlora 20 procent av sin vecko­lön vid första sjukdagen. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att denna arbetarfientliga lag tas bort helt och permanent. Nu skruvar även facken upp tonen för att slopa karensavdraget för gott.

Sist regeringen tog bort lättnaden med delvis slopat karensavdrag i höstas kom den fjärde vågen covid-19 som ett brev på posten och regeringen tvingades besluta om ännu en period av tillfälligt slopat karensavdrag.
För de flesta arbetare innebär arbetets natur att det inte går att jobba från hemmet. 9 av 10 LO-medlemmar kunde inte utnyttja möjligheten att jobba hemifrån under pandemin.

Regeringen har pressats till att tillsätta en utredning som ska ”ta ställning till att ändra reglerna för karensavdraget för att det inte ska slå olika hårt mot personer beroende på kön, yrke och ställning på arbetsmarknaden”.
Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsmiljö 2019 visade att sju av tio har gått sjuka till jobbet, varav 20 procent minst fyra gånger eller mer per år.

LO, särskilt Kommunal, har deklarerat att de kommer att kampanja för ett permanent slopande av karensavdraget inför valet.
I skrivande stund har 114,000 skrivit på Kommunals namninsamling ”Slopa karensavdraget”.
Karensavdraget är en ”klasslagstiftning” som slår hårt mot de arbetare som får samhället att gå runt, skriver 17 LO-företrädare och LO-förbundsordföranden i en debattartikel.
En som inte är glad över fackens kampanj är Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv som varnar i ett pressmeddelande:
– Slopas karensen i sjukförsäkringen kommer det att innebära ökad frånvaro, ökade kostnader för företagen och färre arbetade timmar. Det är inte vad vi behöver just nu.

Men mycket vill alltid ha mer. Flera storföretag – som Volvo – plockade ut coronakrisstöd av staten (arbetarnas skatter), samtidigt som de permitterade arbetare och sen delade ut rekordstora aktieutdelningar till ägarna.
Medan arbetare utan skyddsutrustning insjuknade i covid-19 fördubblade miljardärerna i Sverige sina förmögenheter under pandemin. Och i början av 2022 rapporterades att 146 börsbolag skulle dela ut över 300 miljarder kronor till aktieägarna.
Även kommunerna går med rekordöverskott – vissa har samlat 5-10 gånger större överskott under 2021 jämfört med innan pandemin – samtidigt som arbetsvillkoren fortsätter att försämras, särskilt i äldreomsorgen med höga sjuktal och stor utslitning.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
• Slopa karensavdraget.
• Socialförsäkringarna ska vara 90 procent av lönen.
• Fler anställda för minskad stress på jobbet.
• Bort med delade turer samt påtvingade 12- och 14-timmarspass.
• Demokratisk kontroll över scheman och arbetets organisering på arbetsplatserna.
• Trygga jobb och anställningar med sex timmars arbetsdag och bibehållen lön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!