Slopad simskola slår mot skolor i socioekonomiskt utsatta områden

Lärare anser korrekt att politikerna inte förstår hur slopad avgiftsfri simskola slår mot barnen (Foto: Johannes Lundberg).

av Johannes Lundberg // Artikel i Offensiv

Borgarna försvarar nedläggningen av kommunens avgiftsfria simskola Simlyftet med att måluppfyllelsen är högre när en annan aktör bedriver simskola och hänvisar samtidigt till hemmets del där 30 procent lär sig simma av syskon och föräldrar.

Samtidigt rapporterar etablerad media att den avgiftsfria simskolan försvinner på grund av avsaknad av statliga pengar. Men Simlyftet har bedrivits utan det statliga stödet detta år såväl som tidigare år.
De 300 miljoner kronor som den tidigare regeringen fördelade ut till kommunerna för avgiftsfri simskola togs det beslut om hösten 2017 inför 2018. Då hade Simlyftet redan bedrivits ett år i Göteborg och var just anledningen till spridningen. Dessförinnan hade Simlyftet ytterligare ett år i nacken genom ett pilotprojekt på utvalda simhallar.

Med den styrande högerminoriteten i Göteborg finns det ett beslut sedan tidigare för en avveckling av Simlyftet. Men efter protester i våras och att frågan togs upp i Kommunstyrelsen räddades verksamheten för höstterminen 2019 då 15,5 miljoner sköts till. 
Inte helt oväntat saknades det pengar i högerns senaste budget som klubbades igenom för några veckor sedan. Här fanns också en tydlighet till Idrotts- och före­ningsnämnden att ”Simskola ska inte bedrivas i kommunal regi”.
En anmärkningsvärd formulering då det är just kommunerna genom skolan som har ansvaret för att barnen ska lära sig simma.

Många lärare har reagerat starkt på beslutet.
– Jag tror inte att politikerna förstår hur mycket det här betyder för våra elever och den glädjen som de får när de klarar det, sade Pontus Bierich, idrottslärare på Ryaskolan i Biskopsgården till SR P4 Göteborg den 27 november, som menar att Simlyftet har gjort en stor skillnad på deras skola.
Mycket riktigt lyfter han skolorna i socioekonomiskt utsatta stadsdelar som exempel på att behovet är som störst där.

Rättvisepartiet Socialisterna me­nar att ingen reform varar för evigt, speciellt inte under ett högerstyre. 
Frågan om avgiftsfri simskola i framtiden eller inte handlar om trycket underifrån, såväl när avgiftsfri simskola kom till genom opinionsbildning, protester och socialt arbete i form av gratis simskola och Rätt att simma som då verksamheten tillfälligt räddades och pengar sköts till inför hösten efter protester.
Offensiv hade för ett par veckor sedan en intervju (# 1376; ”Avgiftsfri simskola läggs ner i borgarnas Göteborg”) som förklarade riskerna med att stänga ner verksamheten mitt under ett läsår,
Nu är frågan på nytt upptagen till Kommunstyrelsen av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!