”Slut på rean!” ”Värdet i lönekuvertet!”

2008-04-09 12:41:00

foto: Ulrika Waaranperä
”Slut på rean – fullt pris gäller” och ”Vårt värde i lönekuvertet”, löd några av talkörerna vid Vårdförbundets demonstration i Stockholm tisdagen den 8 april.

500 av Vårdförbundets medlemmar demonstrerade genom ett regnigt Stockholm den 8 april.
Demonstrationen gick till landstingshuset, där landstingsrådet Maria Wallhager överöstes med burop, talkörer och talande exempel på hur uselt löneläget är.

– Det är inte alla dagar jag är särskilt stolt över att vara sjuksköterska. Särskilt inte på lönedagen. Nu är det verkligen slut på rean! sa en av talarna och bekräftades av talkörerna ”Slut på rean – fullt pris gäller” och ”Vårt värde i lönekuvertet”.
När biomedicinska analytiker, barnmorskor och sjuksköterskor fick svara på frågan varför det behövs en demonstration, liknade svaren varandra: de gör ett mycket viktigt jobb till en mycket ynklig lön.
– Vi vill få allmänheten att se vår betydelse, att vi är värda högre löner, säger Alissha Loebig och gissar på att snittlönen för hennes yrkesgrupp, biomedicinska analytiker, ligger på omkring 21 500 kronor.
– Folk förstår inte – eller cheferna förstår inte – vilket jobb vi gör. Det finns ingen löneutveckling, säger sjuksköterskan Karin Persliden.
– Den dåliga lönen hänger ju också samman med att det är ett kvinnodominerat yrke. Alla partier kallar sig feministiska, men de borde visa det då, säger Emilia Alhstedt, sjuksköterska. Det finns fler viktiga frågor, som stressnivån och dålig personaltäthet.

18 700 kronor i månaden

Geraldine Buttini har jobbat inom vården sedan hon var 17 år. Nu är hon 32 och efter att ha utexaminerats som sjuksköterska i somras tjänar hon 18 700 kronor. På hennes plakat står det ”Sjuksköterska är inget kall”.
– Politikerna budgeterar två procent för våra lönehöjningar och tycker inte att vi är värda mer, säger Ellen Eliasson, sjuksköterska sedan 1983, men som bara tjänar 23 000 kronor.
Landstingsrådet Maria Wallhager (fp), med 90 900 kronor (!) i lönekuvertet, kom ut på landstingstrappan. I ett försök att fiska gratispoäng sa hon att hon själv är utbildad sjuksköterska, och att hon som fritidspolitiker har tjänat mindre än som sjuksköterska. Men hon fiskade förgäves. Buropen steg och någon ropade ”Lyssna – annars strejkar vi!”.

Wallhager pressades

Demonstranterna pressade vidare, och till slut, efter ett inlägg från en sjuksköterskestuderande, tvingades Wallhager medge att den lönesättningspolitik hon driver är – sjuk:
– Efter sex år som undersköterska tjänade jag 23 000 kronor i månaden, ropade studenten.
– Som glad utexaminerad sjuksköterska erbjuds jag 19 000 överallt av politiker i lönekartell. Tycker inte du att det är sjukt?
En lönesättning som inte ens kan försvaras av de ansvariga är en lönesättning som är dömd att misslyckas. Nu har sjuksköterskorna verkligen chansen att få slut på rean. De förtjänar allt stöd.

Ulrika Waaranperä
AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!