Slut upp för vården – demonstration i Ystad 18/3

Foto: Niklas Laurin. Pressbild Region Skåne.

Av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Förhållandena inom den offentliga sjukvården i Region Skåne har försämrats för varje år sedan många år tillbaka. År efter år har personalen tvingats arbeta i en allt sämre arbetsmiljö, med minskad bemanning, ökad stress och dåliga löner.

Antalet vårdplatser minskar år från år och patientsäkerheten försämras. Sjukvårdsköerna blir allt längre. Region Skåne budgeterar ständigt för fortsatta besparingar, samtidigt som kostnaden för inhyrning av olika privata bemanningsföretag ständigt ökar.

Nu har anställda på Ystads lasarett tagit initiativ till en demonstration mot de försämrade förhållandena inom sjukvården. Bakgrunden är bland annat att ett 30-tal sjuksköterskor har sagt upp sig från akuten på lasarettet. Nu hotas hela akutverksamheten av nedstängning och därmed också kvaliteten på sjukvården.

Initiativtagare till demonstrationen är nätverket Försvara akutvården i Sydost och medarrangörer är Kommunal, Socialdemokraterna i Ystad och Vänsterpartiet i Skåne. Deras huvudkrav är:

• Öppna alla vårdplatser – med säkerställd bemanning.

• Löne- och utbildningssatsning inom akutvården.

• Utveckla den behovsstyrda sjukvården.

Lördagen den 18 mars kl 11.00 är det samling på Österportstorg med avmarsch mot sjukhuset kl 11.30. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer naturligtvis denna demonstration och uppmanar alla sjukvårdsanställda att delta i demonstrationen.

Nu måste alla de olika fackföreningarna mobilisera för att så många som möjligt kommer till Österportstorg och gör demonstrationen till en kraftfull protest mot nedmonteringen av den offentliga sjukvården och ett avstamp för kamp för bättre löner och arbetsvillkor för alla sjukvårdsarbetare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!