Sms-lån – ny skuldfälla för unga fattiga

2006-10-26 15:25:33
Du har pengarna till den nya vinterjackan på kontot inom en kvart. Gamla betalningsanmärkningar är inget bekymmer. Dessutom är lånet enligt reklamen räntefritt. Låter det bra? Faktum är att detta är den nya lånefällan, speciellt för unga.

Företag som Short Money Services Scandinavia lånar ut som mest 3 000 kronor. Ansökan gör du via sms och pengarna finns på ditt konto inom 15 minuter. Upp till fem betalningsanmärkningar hos kronofogden är tillåtna, ingen säkerhet krävs och pengarna ska betalas tillbaka inom en månad.
”Det är våra stamkunder de riktar sig till, spelmissbrukare och ungdomar. Vi vill varna för att ge sig in i den här sortens lånedjungel. Om man inte har råd att spara ihop de här relativt låga beloppen kommer man inte ha råd att betala tillbaka dem senare heller”, säger Åke Lundholm, informatör på Skatteverkets kronofogdeavdelning (Svenska Dagbladet 26 juni).

Enorma kostnader

Trots att lånen är ”räntefria” är kostnaden för krediten enorm. Företaget Short Money Services Scandinavia tar 300 kronor i avgift för ett lån på 1 000 kronor, 450 kronor för ett lån på 2 000 kronor samt 600 kronor för ett snabblån på 3 000 kronor.
Enligt Konsumentverket motsvarar avgifterna på Sms-lånen effektiva årsräntor på upp till 792 procent. Som jämförelse kan sägas att som vanlig bankkund brukar man få en kortkredit på 3 000 kronor för mindre än 20 kronor på en månad. Konsumentverket har anmält flera låneföretag till Marknadsdomstolen.
Att det handlar om att tjäna pengar oavsett konsekvenser är tydligt.
”Vi har lånat ut cirka 15 miljoner kronor och har låneansökningar på 50 miljoner kronor. Det här är helt enkelt en bra affärsidé. Vi riktar oss till de som andra inte vill ha som kunder, vi har hittat en egen nisch, säger Short Money Services vd Björn Johansson” (Svenska Dagbladet 26 juni).
Många som tagit sms-lånen hamnar fort hos kronofogden. Nästan hälften av dem är ungdomar och över hälften av dem är redan skuldsatta sedan tidigare. Det visar en undersökning som kronofogdemyndigheten har gjort.
En skuld på 500 kronor, kan på en till två månader växa till 2 000 kronor innan den hamnar hos Kronofogdemyndigheten.
Sms-lånen är en del av en allmän kreditexpansion där banker och företag med överfulla kassakistor lånar ut pengar utan säkerhet. Antalet så kallade blancolån, snabba privatlån utan säkerhet, ökar kraftigt. Statistiska Centralbyrån uppger att under sex månader ökade svenskarnas blancokrediter med hela fem miljarder kronor, till totalt 117 miljarder kronor i februari 2006.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!