Snöbollen är i snabb rullning

av Per Olsson

De klimatstrejkande ungdomarna visar vägen. Regeringens massiva nedskärningar och skärpta högerkurs måste stoppas (foto: Natalia Medina).

”Nu har vi handlingsutrymme. När det går bra för Sverige ska det komma alla till del”, sa statsminister Stefan Löfven när han angav regeringsförklaringen den 21 januari och försökte låta som om han menade allvar. Det gick heller inte så många veckor innan regeringens besked var att utrymmet för satsningar är obefintligt i den kommande vårändringsbudgeten.

Enligt finansminister Magdalena Andersson beror detta dels på de skattesänkningar som ska genomföras och dels på att konjunkturen dämpas, vilket sker samtidigt som  arbetsmarknadspolitiken rustas ned och Arbetsförmedlingen tvingas stänga 132 kontor under 2019 och 2020. 
Bland skattesänkningarna på totalt 20 miljarder kronor finns nya kostsamma gåvor till välbärgade i form av slopad så kallad värnskatt, höjd brytpunkt  och tredubblat rut-avdrag. Att värnskatten tas bort innebär att den som tjänar 1 miljon om året får en skattesänkning på nästan 30 000 kronor. En ”reform” som kostar statskassan drygt 6 miljarder kronor.
LO beskriver regeringspolitiken som en ”skattesubventionerad VIP-välfärd för rika och en otillräcklig basvälfärd för resten”. Men trots det backar LO-ledningen upp S-MP-regeringen och ger fortsatt stöd till det nyliberala, arbetarfientliga januariavtal som bestämmer politikens inriktning. 

Medan regeringen sätter fortsatt svångrem på välfärden och tillåter det borgerliga systemskiftet att ta ett fastare strypgrepp på bostads- och arbetsmarknaden kan militären och polisen räkna med rejält höjda anslag. Försvarsmakten har fått löfte om ytterligare minst 18 miljarder kronor fram till 2021 och 10 000 fler poliser ska anställas.
Samtidigt som regeringen påstår att det inte finns utrymme till välfärdssatsningar drar de rika ifrån och börsbolagen redovisar rekordvinster. Vårens aktieutdelning slår alla tidigare rekord. ”Precis som ifjol blir det ett alla tiders guldregn över aktieägarna – 226 miljarder kronor i utdelningar och inlösen” (Dagens Industri den 12 mars under rubriken ”Aktieägarna har 226 miljarder skäl att jubla”).
Det är samma grupp av jublande rika, främst män, som bär ansvaret för de ökade utsläppen. Men trots det ska de slippa betala för den gröna skatteväxling som regeringen säger sig vilja genomföra.
Högerpolitiken går helt på tvärs med klimatet och regeringens egna miljömål. 

Den skärpta högerkursen möter dock ett växande motstånd, vilket Välfärdsalliansens möte i Stockholm och Hyresgästföreningen Västra Sveriges massmöte i Göteborg gav besked om (se sid 7-9).
Innan dess hade hamnarbetarstrejken, protesterna mot antistrejk­lagen och inte minst skolstrejkerna för klimatet den 15 mars börjat skriva ett nytt stycke modern kamphistoria som inspirerar till nya protester, som kan förenas i kravet på en landsomfattande protestdag i höst.
Den snöboll som är i snabb rullning kan redan om några månader bli till den största folkliga mobilisering och utmaning som S-MP-regeringens högerpolitik har mött.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!